Karlovarské libero Daniel Pfeffer

Karlovarské libero Daniel Pfeffer | foto: CEV

Liga mistrů. Karlovarsko hraje s nejúspěšnějším klubem Itálie

  • 0
První polovinu základní fáze volejbalové Ligy mistrů uzavřou ve středu volejbalisté Karlovarska. Úřadující mistři extraligy se představí v Modeně, na hřišti nejúspěšnějšího italského mužstva v historii této soutěže.

„Tlak na nás v takovém zápase není extrémní, ale vytvoříme si ho sami, to je potřeba,“ říká Jiří Novák, trenér VK ČEZ Karlovarsko.

Oba celky jsou na tom stejně ve svých domácích soutěžích, Karlovarsku i Modeně patří aktuálně čtvrté místo. V tabulce základní skupiny Ligy mistrů spolu sousedí, italský velkoklub je třetí s jednou domácí výhrou, český mistr uzavírá tabulku bez bodového zisku.

„Stavět budeme na bojovnosti a odhodlání, které nám teď trošku chybí, náš projev je takový zadržený, potřebujeme se uvolnit,“ naráží kouč Novák na sobotní porážku 1:3 v Odoleně Vodě.

Také tým Modeny v posledním ligovém kole padl, v milánské hale neuhrál ani set. Nabité sestavě čtyřnásobných vítězů Champions League dominují finalista olympijského turnaje v Riu univerzál Ivan Zaytsev a vítěz Světové ligy nahrávač Micah Christenson.

Azimut Leo Shoes Modena

* Založení klubu: 1966

* Úspěchy v domácí lize: 12 titulů, naposledy v roce 2016

* Mezinárodní úspěchy: 4 tituly v Lize mistrů, 4 účasti ve finále, titul v evropském Superpoháru 1996, 3 tituly v Poháru CEV

* Česká stopa: Modena byla prvním zahraničním angažmá univerzála Jana Štokra. V úvodní etapě klubu se stal vůdčí osobností klubu dvojnásobný mistr světa Josef Musil, člen světového All Star Teamu 20. století dovedl mužstvo Modeny v roce 1970 k prvnímu italskému titulu.

* Zajímavost: Azimut Leo Shoes Modena je už devatenáctým názvem, který klub během půlstoletí svého působení nesl.

* Největší hvězdy: univerzál Ivan Zaytsev, smečař Tine Urnaut

* Trenér: Julio Velasco. Argentinský kouč vedl reprezentační týmy celkem pěti zemí včetně národního mužstva České republiky na mistrovství světa 2002. Na lavičce Modeny je od roku 2018, předtím tady působil také v letech 2004 až 2006 a 1985 až 1989.

Hvězdný tým vede jeden z nejúspěšnějších volejbalových trenérů všech dob Julio Velasco, který byl v minulosti i koučem českého výběru.

„Říkal jsem klukům: musíme věřit, že to můžeme dokázat, člověk nikdy neví, co se může stát,“ burcuje Novák své svěřence.

„Můžou se hledat v sestavě, možná to z jejich strany nebude úplně koncentrované, toho musíme využít. Základem je makat po celý zápas.“

Celek Modeny klopýtl v této sezoně v domácím prostředí jedinkrát, v polovině listopadu prohrál v pěti setech s dalším účastníkem skupiny B Ligy mistrů Civitanovou.

Z dosavadních osmi zápasů má pozitivní poměr setů 23:6.

Utkání mezi Modenou a Karlovarskem je na programu ve středu od 20.30 hodin. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž