Českobudějovický volejbalista Stijn Van Schie.

Českobudějovický volejbalista Stijn Van Schie. | foto: MAFRA

České Budějovice zahájily přípravu. Zvykají si na nového kouče i angličtinu

  • 0
Žádné oťukávání, žádné velké rozkoukávání. Příprava na novou volejbalovou sezonu začala v pondělí v českobudějovickém Jihostroji pěkně zostra. Rovnou dvoufázovým tréninkem. Dopoledne se tým sešel v posilovně Bcrossgym a navečer už ve sportovní hale. Nový hlavní trenér z Polska Andrzej Kowal především poznával volejbalové dovednosti jednotlivých hráčů.

Kromě libera Michaela Kovaříka a univerzála Alejandra Gonzáleze mají od včerejška trenéři k dispozici kompletní kádr.

Odpolední trénink začal rozcvičkou, kterou v angličtině vedl kondiční trenér Jakub Kalus. Po celou dobu se v hale mluvilo prakticky jen anglicky, na to si čeští mladíci či veterán v týmu Petr Michálek budou muset zvyknout.

Po protažení přišla na řadu série cvičení s míčem. Tu už vedl kouč Kowal. „Věřím, že nás čekají dobré časy. A to platí nejen pro mě, ale i pro fanoušky a vlastně pro všechny, kdo podporují tento tým,“ zmínil ještě před tréninkem polský trenér.

Asistent u A týmu Jihostroje? To se neodmítá, míní nadějný trenér Kohout

„Co můžu ještě říci víc? Doufám, že to bude dobrá sezona, i když máme hodně jiný tým, ve kterém je hodně nových hráčů i lidí okolo něj. Snad to bude pro všechny ta nejlepší sezona,“ podotkl kouč Jihostroje, kterému budou asistovat Petr Kohout a Jan Suchý.

Původně měl v nadcházející sezoně českobudějovický tým vést Zdeněk Šmejkal, ale nakonec z dohody sešlo. Poprvé v historii klubu tak nyní trénuje volejbalisty zahraniční kouč, který však už přišel k téměř hotovému kádru. „Jestli jsem s hráči spokojený? To já zatím nevím,“ lehce se Kowal pousmál.

„Na to je ještě moc brzo odpovědět, protože jsem tým viděl dneska první den. Po prvním tréninku v sezoně nemůžete říct, jak dobře máme poskládaný kádr. Pravda ale je, že tento tým má velký potenciál. První společný měsíc nám ukáže víc. Avšak věřím tomu, že pokud budeme hrát a trénovat na sto procent, budeme nejlepší,“ přidal Kowal.

Trenér českobudějovických volejbalistů Andrzej Kowal.

Různá cvičení s míči pokračovala v rychlém sledu za sebou. Na typické tréninkové legrácky čas tentokrát nebyl. Pak trenéři mužstvo rozdělili na dvě družstva, která si proti sobě zahrála takzvanou bagrovanou. Úkolem je odehrát míč jen bagrem a snažit se ho dostat na polovinu soupeře tak, aby ho protihráč neodehrál.

„Musí to být o dva body, kluci,“ zahlásil asistent Jan Suchý, když byl stav tréninkového souboje 9:8 pro tým vedený Michálkem. Ihned asistent větu přeložil i do angličtiny, aby pokynům rozuměly i posily Jihostroje z ciziny.

„Angličtina bude naším hlavním jazykem, protože máme hodně zahraničních hráčů. Ale i když čeští kluci mluví pomaleji, tak jim trošku rozumím, protože čeština a polština jsou si podobné. Mluvit se tu však bude spíš anglicky,“ potvrdil polský kouč.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž