ÚSPĚCH NA PODÁNÍ. Mladý český nahrávač Jakub Janouch ve třetím setu začal sérií

ÚSPĚCH NA PODÁNÍ. Mladý český nahrávač Jakub Janouch ve třetím setu začal sérií pěti podání, nasměroval tím duel s Makedonií k úspěchu. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Reprezentace mi post jedničky ve Zlíně nezajistí, tuší Janouch

  • 0
Národnímu mužstvu pomohl na mistrovství Evropy také zlínský volejbalový nahrávač Jakub Janouch. Ve výběru nizozemského trenéra Stewarta Bernarda byl v kvalifikaci dvaadvacetiletý hráč nejmladší.

Už tři sezony působí ve Zlíně, ale v Ostravě byl jako doma. Nahrávač Jakub Janouch byl u toho, když volejbalová reprezentace o víkendu v ostravské hale porazila Rakušany, Makedonce i Chorvaty 3:0 a postoupila na mistrovství Evropy.

"V Ostravě jsem se narodil a rok tam žil, ale už si to nepamatuji," usmál se Janouch. "Mám tady však rodinné vazby." A poznat to bylo i při zápasech národního mužstva. "V hledišti jsem měl hodně známých," potvrdil. "Rodinu, přítelkyni. Ale celkově velký zájem o naše zápasy ukázal, že zdejší kraj je volejbalový."

Těšilo ho, že nezůstal jen na lavičce, když ve třetích setech proti Rakousku a Makedonii střídal zkušeného Ondřeje Boulu. "Měl jsem radost, že mě trenér postavil, abych se ukázal," uvedl Janouch.

Klíčovou roli však sehrál hned v prvním kvalifikačním střetnutí ve Vídni, kde jako náhradník pomohl k obratu v zápase se spolufavoritem skupiny Chorvatskem. "Máme kvalitní alternativy pro střídání, obzvlášť se velmi dařilo Janouchovi," pochválil ho tehdy trenér české reprezentace Stewart Bernard.

K nominaci mu pomohla hlavně obměna reprezentačního kádru. Když nizozemský odborník sbíral na jaře od zkušených nahrávačů jednu omluvenku za druhou, ukázal na Janoucha. "Trenér Bernard se snaží dávat šanci mladším, aby šel český volejbal zase nahoru, a to je pro nás jen dobře," libuje si Janouch.

V Bernardově výběru byl v Ostravě nejmladší. "Ale kluci jsou super, do všeho mě zasvětili, pomohli mi," podotkl. "Hráči v repre umějí vzít chyby na sebe a podpořit nás mladší, to se jen tak nevidí."

Národní dres poprvé oblékl v Evropské lize. V reprezentaci se sešel i s klubovým kolegou smečařem Adamem Bartošem. Na rozdíl od něj ale v mužstvu zůstal až do kvalifikace. "Snažil jsem se na každém tréninku dřít, abych ukázal, že jsem lepší než ostatní. Že jsem si mohl zahrát kvalifikaci, byla pro mě odměna."

Ani mu nevadila dřina, kterou museli reprezentanti během léta pod novým koučem podstoupit. "Bylo to těžké, ale zažil jsem něco takového už v juniorech," zavzpomínal. "Bylo to hodně tvrdé, takže někteří kluci na to doplatili i zraněními. Ale určitě mi taková příprava pomůže do příští sezony."

V ní by měl být ve Zlíně na postu nahrávače jedničkou. "To bych neřekl," namítl. "Budeme dva s mladým Pavlem Bartošem, a ten je také šikovný. Budu jedním ze dvou nahrávačů a myslím si, že si zahrajeme oba."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž