Horská Salta zatím volejbalistům svědčí

  • 2
Salta - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) Poslední den předlouhé přípravy na nadcházející světový šampionát v Argentině mají za sebou v útulném horském městečku Salta čeští volejbaloví reprezentanti. V neděli ve 20.30 českého času vstoupí svěřenci světově proslulého argentinskéhou kouče Julia Velasca utkáním s Kubou do napínavých třídenních bojů o postup ze základní skupiny smrti, jak společenství Čechů, Nizozemců, Řeků a Kubánců shodně označují volejbaloví odborníci. A dá se očekávat, že během nemilosrdných bitev o dvě, možná i tři postupová místa do osmifinálového pokračování, bude horko srovnatelné s dnešními 33 stupni Celsia!

Český tým se do Salty na sever Argentiny přesunul v závěru týdne z Buenos Aires, kde absolvoval dvě přípravná střetnutí s Francií (3:2) a domácí Argentinou (2:3). V místní hale Delmi, kde se odehrají všechny souboje základní skupiny F, však poprvé a naposled před nedělním vstupem do šampionátu trénoval až dnes odpoledne místního času. Do té doby využívali Češi dvou nedalekých tréninkových hal a oba čeští Velascovi asistenti Pavel Řeřábek a Jindřich Licek shodně věří, že delší aklimatizační pobyt v dějišti šampionátu bude nakonec pro jejich tým výhodou.

"V Argentině jsme už skoro týden a únava z náročného programu i aklimatizace byla znát. Už se to ale srovnalo a věříme, že by podobný problém mohl potkat Nizozemce, kteří dorazili mnohem později. Naopak Kubánci jsou v Argentině ještě déle než my, takže komu to prospělo, uvidíme až během zápasů."

Jejich přímý trenérský nadřízený Julio Velasco je ve své rodné vlasti pod neustálým dohledem veřejnosti a médií, že by však díky tomu u zkušeného kouče narůstala nervozita Pavel Řeřábek popírá. "Chová se pořád stejně, žádné změny nepozoruji. Nezapomínejte, že kromě koučování má ještě řadu starostí s organizováním pozorovatelů na zápasy v jiných skupinách, navíc bude koučovat v domácím prostředí a tlaky na jeho osobu jsou v tom případě mnohem větší, než kdyby se hrálo v jiné zemi. Poznal jsem to na vlastní kůži ještě jako reprezentační trenér žen na evropském šampionátu v Brně, kde jsem rovněž byli pod neustálým dohledem veřejnosti, ale Julio to zvládá velmi dobře."

Samotní hráči se dnes po snídani sešli v salonku místního čtyřhvězdičkového hotelu Gran de Presidente k neformální besedě se zástupci hlavních sponzorů. Ti pak spolu s nimi shlédli videozáznam z přípravného utkání nejbližších českých soupeřů Kubánců s domácí Argentinou, po němž následovala krátká taktická porada. Po obědě pak absolvovali již zmíněný premiérový trénink v hale Delmi, kde necelých čtyřiadvacet hodin před zahájením bojů ve skupině F místní řemeslnící ještě spěšně finišovali s dokončením interiéru...

V tréninkovém souboji pak se pak na jedné straně sítě dařilo předpokládané základní šestici Zapletal, Novák, Lébl, Rak, Pláteník a Dubš. Více než o jejich formu tak měli trenéři obavy z netradičně brzkého začátku zápasů ve skupinách. "Je to až neuvěřitelné, že Argentinci, kteří začínají naplno žít až po setmění, stanoví začátky zápasů na 13.00 a 15.30...Buď je to kvůli televizi nebo jejich tradiční siestě, během níž je přibližně od jedné do pěti všude zavřeno a relaxuje se. Tak možná se pro změnu během relaxace budou v televizi nebo v hale dívat na volejbal..." nabízí vysvětlení Pavel Řeřábek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž