Trenéra Ondřeje Marka (uprostřed) čeká v Brně budování omlazeného celku.

Trenéra Ondřeje Marka (uprostřed) čeká v Brně budování omlazeného celku. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Volejbalové Brno pomohlo Beskydům a vrací se do běžných kolejí

  • 1
Práva na volejbalovou extraligu, kterou na jaře vybojoval silně posílený prvoligový SK Volejbal Brno, přešla podle očekávání do Beskyd. V Brně se následně chod klubu vrátil do běžných kolejí.

Na ten příběh si sportovní fanoušci jistě vzpomenou. Několik ostřílených volejbalistů ve druhé polovině minulé sezony odešlo v Brně z extraligového týmu hostovat do týmu v 1. lize, kterou vyhrál, následně uspěl v baráži proti Benátkám nad Jizerou a vybojoval postup do nejvyšší soutěže.

Už na začátku této specifické události se v českém volejbalu nahlas spekulovalo o tom, že Brňané jdou extraligu „uhrát“ pro Beskydy, jimž licenci následně přenechají.

V létě pak k tomu skutečně došlo. V tichosti tak doběhla sága, která se ve své nejbouřlivější fázi dostala až před soud, kam se obrátily Benátky, protože považovaly jednání Brna za podvodné. Neuspěly však. Extraliga je pro příští ročník vylosovaná i s celkem Black Volley Beskydy a na nový ročník soutěže už se zpětně v „běžném“ režimu chystají i v Brně.

Kapitán a nejlepší hráč mužstva Michal Hrazdira se z hostování v první lize vrátil do extraligy a nově je i asistentem trenéra, další strůjci postupu Ondřej Boula a Lubomír Staněk skončili; Boula začal trénovat extraligové ženské Šelmy Brno.

Jako kdyby několikaměsíční „bouře ve sklenici vody“ ani neproběhla. Na tiskové konferenci v úterý Volejbal Brno představil novou akvizici, amerického blokaře Matta Augusta, a manažer Martin Gerža oznámil, že se brzy vydá hledat ještě jednu posilu do Ruska. Omlazený kádr se v nejvyšší soutěži chystá potvrdit svoje postavení těsně za elitní čtyřkou těch nejlepších.

Mužstvo odjíždí na turnaj do Maďarska a v jeho hale se chystá Memoriál Karla Lázničky, kam Beskydy mimochodem také přijedou.

Operace postup? Zkušenosti a ticho po pěšině

Na první pohled je znát, že otázku, co jarní operace postup brněnskému klubu přinesla, by činovníci nejraději nechali stranou.

Beskydy přijedou do Brna

Jednou z důležitých prověrek volejbalistů Brna před startem extraligy bude v jejich hale v Kounicově ulici od 12. do 14. září Memoriál Karla Lázničky.

Zúčastní se rakouský Tirol Alpenvolleys, maďarská Kazincbarcika a také Black Volley Beskydy, tedy celek, který po vítězství Brna v 1. lize a úspěchu v baráži převzal práva startu v nejvyšší soutěži.

„Přineslo nám to hlavně zkušenosti. Naši mladí hráči odehráli spoustu těžkých zápasů pod herním i psychickým tlakem. Pochopili, pokud přijmou správnou filozofii, že mohou být úspěšní,“ řekl manažer brněnských volejbalistů.

Víc událost komentovat nemůže, protože prvoligový klub, který postup do extraligy vybojoval, nemá „papírově“ s jeho extraligovým klubem nic společného. Oba subjekty byly od sebe důsledně odděleny, aby stav vyhovoval všem řádům, proto soud ani volejbalový svaz nenašly na správně provedeném hostování hvězd v první lize trhlinu.

Výjezd do Ruska, kde bude hledat diagonálního hráče, nemá podle jeho slov s převodem extraligové licence co dělat. „Tam se vydávám na základě dlouhodobé spolupráce s klubem Fakel Nový Urengoj, která probíhá i na bázi mládeže,“ uvedl Gerža.

Jen jednu dohru celý volejbalový kulový blesk má, poznají ji však především fajnšmekři. SK Volejbal Brno po postupu do extraligy a převodu licence nebude nadále hrát první ligu, kterou mu výměnou za extraligu měly Beskydy přenechat. Nakonec Beskydy svoji 1. ligu předaly do Hradce Králové.

V Brně tak do druhé nejvyšší soutěže vstoupí už jen Tesla Brno, další oddíl, který už v soutěži figuroval. Loni se umístil ve spodních patrech tabulky a zachránil se v baráži. S Teslou Brno se extraligový Volejbal Brno chystá úzce spolupracovat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž