Liberečtí volejbalisté se radují z vydařené akce

Liberečtí volejbalisté se radují z vydařené akce | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Do sezony jdeme silnější, tvrdí trenér libereckých volejbalistů

  • 0
Minimálně obhájit loňské pozice a pokud možno je ještě vylepšit. S tradičně vysokými cíli vstupují volejbalisté liberecké Dukly do 63. sezony.

Laťka je však pořádně vysoko – elitní český klub skončil vloni stříbrný v extralize i v Českém poháru a v evropském Challenge Cupu se přes kvalitní evropské soupeře probil až do Final Four.

"Chceme zvednout nad hlavu pohár aspoň v jedné domácí soutěži, hlavně nás moc láká mistrovský titul, na který čekáme už dlouhých sedm let," potvrdil ambice Pavel Šimoníček, ředitel klubu, jehož generálním sponzorem je nadále Armáda České republiky.

Narozdíl od minulých sezon se letos v Liberci vydali jinou cestou, žádná radikální obměna týmu se nekonala, v Dukle dál pokračují i ostřílení ofenzivní veteráni Pešl s Jeslínkem. "Rozhodli jsme se, že podržíme kádr z úspěšné minulé sezony. Naší největší zbraní pro útok na nejvyšší pozice tak bude sehranost," tvrdí Šimoníček.

To potvrzuje fakt, že elitní základní sestava Novák, Vencovský, Pešl, Jeslínek, Kotrch, Čermák a libero Ticháček zůstala pohromadě.

Konkurenci v útoku navíc výrazně zvýšil přední český smečař Tomáš Hýský z Příbrami. "Cílem přípravy bylo zapracovat ho do mančaftu, a to se povedlo. Do mužstva jsme ho chtěli, protože má schopnosti uhrávat těžké bodové balony. Tahle činnost nám vloni v klíčových zápasech kolísala," poznamenal Michal kouč Dukly. "Máme teď hodně vyrovnaný tým a troufnu si tvrdit, že jsme silnější než vminulé sezoně. Důležité ale opět bude, aby se nám vyhýbala zranění."

Z Liberce se odešli rozehrát na hostování Vampola a M. Vodvárka do Ústí a Žáček do prvoligového Vrchlabí.

Letošní ročník extraligy přináší dvě podstatné změny. Zápasy se bodují tzv. italským způsobem. Při výsledcích 3:0 a 3:1 si vítězný tým připíše 3 body, poražený nic, když utkání skončí 3:2, lepší bere 2 body, soupeř 1. "Je to asi spravedlivější a bude se naplno bojovat o každý set, nikdo nic nevypustí," míní Nekola.

Druhou novinkou je změna postupu do play-off po vzoru hokejové extraligy. Po tříkolové základní části projde nejlepších šest týmů do čtvrtfinále, celky na 7. až 10. místě čeká předkolo a postup mezi elitní osmičku.

Kromě domácích soutěží budou liberečtí volejbalisté opět válčit i v Challenge Cupu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž