Trenér českých volejbalistů Zdeněk Šmejkal udílí pokyny v oddechovém čase.

Trenér českých volejbalistů Zdeněk Šmejkal udílí pokyny v oddechovém čase. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Volejbalisté myslí na ME i bez opor na postup ze skupiny

  • 0
Semknutí ztrátou dvou opor chtějí čeští volejbalisté na mistrovství Evropy v Itálii a Bulharsku naplnit stanovený cíl. Tím je postup ze skupiny a v lepším případě až do čtvrtfinále.

Svěřenci trenéra Zdeňka Šmejkala hrají ve skupině v Sofii, kde se v pátek střetnou s Nizozemskem. Pak je čeká domácí Bulharsko a v neděli třetí tým z loňského MS Německo. Tři týmy postoupí do play off, vítěz přímo do čtvrtfinále.

„Družstvo udělalo velký kus práce a při shodě okolností se nám může podařit cíl splnit,“ řekl Šmejkal i poté, co jeho výběr kvůli zraněnému kolenu opustil hvězdný univerzál David Konečný. Na šampionátu tak chybí oba skvělí diagonální hráči, protože Jana Štokra nepustil jeho nový korejský zaměstnavatel.

Kouč věří, že ztráta dvou elitních hráčů jeho celek nesrazí. „Taková rána nás spíš semkne, než nás rozbourá,“ řekl Šmejkal. Sílu svého výběru viděl v dobrých výkonech v obraně. „A devízou bude bojovnost a chuť vítězit,“ doplnil.

Volejbalisté se na evropském šampionátu dlouho nedokázali prosadit do závěrečných bojů. Předloni nepostoupili ze skupiny, o medaile hráli naposledy před 14 lety v Ostravě, kde nakonec obsadili čtvrté místo.

Na pozici nahrávačské jedničky bude poprvé na velké akci Jakub Janouch. „Jiné cíle než postup ze skupiny mít nemůžeme a jednou musí vyjít, abychom se dostali po dlouhé době do osmičky. A proč by to nemělo přijít letos?“ řekl.

V základní sestavě se představí s Janouchem na univerzálu Michal Finger, který zkusí nahradit Štokra a Konečného. „Je pružný, a když mu pomůžeme, předvede se skvěle,“ věří Janouch. Na smeči kouč počítá s Adamem Bartošem a Kamilem Baránkem, blokaři jsou Jakub Veselý a Jiří Král a liberem Martin Kryštof.

Už první zápas s Nizozemskem naznačí šance na postup ze skupiny. „Výkonností jsou nám nejblíže. Bude to nejdůležitější zápas. Mezi nimi a námi se rozhodne, kdo dostane Černého Petra,“ má jasno Šmejkal.

Titul z předloňského ME v Dánsku a Polsku obhajuje Rusko. K favoritům se řadí letošní vítězové Evropských her v Baku Němci a dále Itálie, Francie a Polsko. Skupiny se odehrají v Sofii, Miláně, Varně a Turíně. Finále se uskuteční v neděli 18. října v Sofii.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž