Česko - Slovensko

Česko - Slovensko | foto: Jaromír Pech

Čeští volejbalisté jdou do baráže s Makedonií bez Lébla a Nováka

  • 4
Dva klíčové zápasy o postup na mistrovství Evropy 2009 v Turecku čekají české volejbalisty v příštím týdnu. Svěřenci trenéra Zdeňka Haníka skončili na jaře v kvalifikační skupině A druzí za přímo postupujícím Slovenskem a v baráži se v úterý 9. září a v neděli 14. září utkají s Makedonií.

Úterní zápas začne v hale Na Střelnici ve Svitavách v 18:00. Domácímu týmu v něm budou chybět tradiční opory Martin Lébl a Jiří Novák, které musel Haník oželet kvůli zranění, do konečné nominace se nevešel univerzál Jan Štokr a v mužstvu není ani blokař Jiří Král. Odveta se bude hrát v neděli 14. září v makedonské metropoli Skopji v nové hale, která pojme 6 000 diváků.

V českém výběru, který se na baráž připravuje už od poloviny srpna, jsou nahrávači Ticháček, Boula, smečaři Popelka, Marek Novotný, Pláteník, blokaři Rak, Veselý, Staněk, univerzálové Jakub Novotný, Konečný, libero Kryštof a nominovanou dvanáctku doplňuje „hráč pro specifické úkoly“ Václavík.

Makedonie obsadila druhé místo ve skupině C, v jejíž konečné tabulce zásluhou lepšího poměru setů předstihla Bělorusko. Makedonci byli jediným týmem, který dokázal uhrát set proti Francii, doma ve Skopji podlehli suverénnímu vítězi skupiny 1:3. 

Do soupeřova týmu patří i bratři Atanas a Vlado Milevovi, kteří hráli v uplynulé sezoně extraligy za Opavu. „Máme nahrané jejich čtyři kvalifikační zápasy. Je to typický tým z bývalé Jugoslávie. Smečaři sice nejsou vysocí, ale hodně dynamičtí a temperamentní,“ řekl dnes ČTK Haník.

Účast na ME v Turecku měla spolu s pořádající zemí jistou nejlepší šestice z předcházejícího šampionátu, tedy Španělsko, Rusko, Srbsko, Finsko, Německo a Itálie. Z kvalifikace vedle Slovenska postoupily také Francie, Estonsko, Bulharsko, Nizozemsko a Řecko.

Zbývající dvojice vzejde z dalších barážových duelů Slovinsko - Portugalsko a Belgie - Polsko.

Čeští volejbalisté hráli baráž i v kvalifikaci minulého ME 2007. V dvojzápase s Německem však neuspěli a na  závěrečném turnaji poprvé po osmnácti letech chyběli. To stálo místo trenéra Igora Prieložného, po němž mužstvo předloni na podzim převzal Haník.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž