Českobudějovický trenér Jan Svoboda

Českobudějovický trenér Jan Svoboda | foto: Marek Podhora, MAFRA

Budějovičtí volejbalisté ztratili vedení 2:0. I tak jsou nyní spokojení

  • 1
V téhle sezoně jsou hodně rozjetí. Ale ve středu v Dürenu poprvé narazili. Volejbalisté českobudějovického Jihostroje prohráli prvně od startu ročníku. V úvodním zápase druhého kola evropského Poháru CEV podlehli německému týmu 2:3.

Ovšem i tato porážka je pro Jihočechy velmi dobrou startovací pozicí do odvety, která se bude hrát 16. prosince v budějovické sportovní hale. „A já doufám, že i dobrou pozvánkou pro diváky, protože bude pořád o co hrát a bude to dramatická podívaná,“ upozorňuje trenér Jihostroje Jan Svoboda.

Jeho tým v Německu vedl 2:0 na sety, a měl tak duel rozehraný k zisku tří bodů, které by získal po výhře 3:0 nebo 3:1. Nicméně i výsledek, který nakonec uhrál, bere.

„Když jedeme do haly týmu, který skončil v loňské sezoně na třetím místě v německé lize, tak podobný výsledek není špatný. Při zápase jsem byl pochopitelně zklamaný, ale celkově jsem s tím, jak jsme dopadli, spokojený,“ vysvětloval. „Navíc, jak řeklo naše libero Martin Kryštof, který hrál v Berlíně, v Dürenu se často nevyhrává.“

Jihočeši podle svého kouče hráli výborně v prvním i druhém setu. Dařilo se jim na přihrávce i servisu, kde podávali nadstandardní výkon. „Soupeř hrál celý zápas velmi dobře a tím, že nám tyhle dvě věci odešly, nás začal přehrávat,“ dodal Svoboda. Jeho svěřenci pak už průběh zápasu na svoji stranu nedokázali zvrátit.

Pohár CEV byl dobrá volba

V letošním Poháru CEV zatím Jihočeši sehráli tři zápasy. Dva duely s nizozemským Apeldoornem zvládli jednoznačně. Teď prohráli, ale ukazuje se, že hrát v pořadí druhý evropský pohár na místo Ligy mistrů, ve které tým nastupoval v posledních letech, je dobrá volba. Celek totiž může víc konkurovat svým soupeřům a reálně hrát o postup do dalších kol.

Ten přijde, pokud v odvetě svého německého soka porazí poměrem 3:1, nebo 3:0 na sety. Pokud zápas skončí 3:2 pro Jihočechy, bude rozhodovat dodatečný zlatý set, který se hraje do patnácti bodů. Kdo ho získá, postoupí dál.

V extralize jedou do Odoleny Vody

V domácí soutěži je však zatím českobudějovický tým neporažený. Vede tabulku s náskokem čtyř bodů a jen jednou ztratil bod za výhru 3:2 ve Zlíně. Navíc v sobotu do Odoleny Vody pojede v plné sestavě. Už se vrátil do hry i uzdravený Pochop.

„Budeme mít k dispozici dvanáct hráčů, takže to je výborné,“ vysvětloval trenér, který si jinak pochvaloval fakt, že se na letošní ročník extraligy povedlo složit tým, jenž má chuť hrát a sedl si. „Tím si také vysvětluji ty dobré výsledky, které zatím máme,“ podotkl kouč.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž