Liberec - Kladno: Dittrich (vpravo) - Pakosta

Liberec - Kladno: Dittrich (vpravo) - Pakosta - V souboji kapitánů se Marek Pakosta z Kladna snaží zastavit Liberečana Aleše Dittricha. | foto: Bořivoj Černý, MF DNES

Bitvy o finále rozehrály lépe domácí týmy

Ostrava - Výhrami domácích týmu začaly semifinálové série extraligy volejbalistů. Ostravský vítěz základní části soutěže, jehož hráči působili po dvoutýdenní zápasové přestávce svěžím dojmem, vyhrál nad Českými Budějovicemi bez sebemenších potíží 3:0. Ve druhém duelu Liberec přehrál kladenské obhájce titulu 3:1.

Ostrava - České Budějovice 3:0 (20, 24, 14)
První sadu Ostrava získala díky lepší obraně i servisu, navíc hosté měli velké problémy s rychlými Kustovými nahrávkami. Od druhé sady Jihočeši přidali na agresivitě, favorita nepustili do trháku, v koncovce jim však selhala přihrávka.

Další průběh utkání ovládla nepropustná ostravská zeď, která otupila nadšení hostů, a jejich takřka celá nová sestava neměla síly na další odpor.

"Po dlouhé pauze jsme se konečně přesvědčili, jak na tom jsme, a bylo vidět, že dobře. Soupeře jsme k ničemu nepustili, ale série je dlouhá," řekl kapitán Ostravy Jakub Zvolánek

Série bude pokračovat na palubovce týmu DHL ve čtvrtek znovu od 17:00, k postupu do finále je třeba vyhrát čtyřikrát.

Rozhodčí: Pavelek, Antušák. Čas: 74 min. Diváci: 450. Stav série: 1:0.
Ostrava: Kust, Burrow, Cerha, Konečný, Ching, Kubala, libero Správka - Zvolánek, Ledvoň, Jedlička.
Č. Budějovice: Rosenbaum, Zach, Smrčka, Ventruba, Motys, Mach, libero Habada - Štolfa, Ulč, Michal, Draxl.

Liberec - Kladno 3:1 (-21, 15, 15, 24)
První semifinálový zápas nabídl divákům v liberecké hale pohledný volejbal, okořeněný vítězstvím domácích. Ti sice prohráli první set 21:25, v dalších dvou setech ale následovala jejich exhibice. Dukla v obou sadách přehrála obhájce titulu 25:15.

Ve čtvrtém dějství ale Kladno zmobilizovalo všechny síly a dovedlo set do dramatické koncovky. Hosté měli dokonce dva setboly, Dukla je ale odvrátila, vybojovala si mečbol a ten hned Jeslínek esem proměnil. Série na čtyři výhry pokračuje ve čtvrtek opět v Liberci.

"V prvním setu jsme měli velké problémy s útokem z kůlu," poznamenal pro stránky volejbalového svazu liberecký trenér Petr Brom. "Od druhého setu jsme se zlepšili výrazně na servisu a vždy jsme byli o dva až tři balóny před soupeřem. Čtvrtý set byl nejvyrovnanější a v koncovce jsme měli více štěstí."

Rozhodčí: Švejda, Krsek. Čas: 108 min. Diváci: 950. Stav série: 1:0.
Liberec: Ticháček, Bíza, Vencovský, Jeslínek, Zadražil, Dittrich, libero Kryštof - Čermák, Veselý.
Kladno: Skladaný, Ogurčák, Kotrch, Pakosta, Marel, Rybníček, libero Polanský - Holubec, Fortuník, Fokt, Janušek.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž