V MELBOURNE SE DAŘÍ. Barbora Záhlavová-Strýcová ve druhém kole Australian Open. | foto: Reuters

Strýcová po roce potká Azarenkovou a říká: Na hvězdy si víc věřím

  • 12
Melbourne (Od našeho zpravodaje) - Loni ji ničilo zranění, sbírala se z rozchodu s extravagantním zpěvákem jménem Redfoo. Teď je Viktoria Azarenková zpátky ve formě. Právě tuhle obávanou soupeřku potká po roce na Australian Open drobná válečnice Barbora Záhlavová-Strýcová. "Kvůli takovým mačům hraju tenis," tvrdí Češka.

Na třetím grandslamu za sebou postoupila osmadvacetiletá „BZS“ nejméně do 3. kola. To se jí předtím v životě nepodařilo.

Ve čtvrtek v Melbourne Parku zdolala Chang Kai-Chen z Tchaj-wanu 6:1, 7:5. Příští sokyně je poněkud věhlasnější: Běloruska Azarenková, dvojnásobná šampionka Australian Open.

V minulém ročníku jí tu Strýcová ve 2. kole podlehla 1:6, 4:6 a zlobila se, že pořádně nepředvedla, co umí: „Až za stavu 1:6, 0:2 jsem začala hrát to, co jsem měla. A to bylo pozdě.“

Tentokrát do souboje s bývalou světovou jedničkou nastoupí z jiné pozice. Na žebříčku je o 21 míst výš: 23. - 44. A v posledním roce nabrala velkou porci sebevědomí.

„Čím víc proti top hráčkám hraju, tím víc si na ně věřím. Musím jít na kurt vyhrát. Pak se to může stát.“

V uplynulých měsících zdolala třeba Wozniackou, Li Na nebo Stosurovou. Na US Open se dlouho přetahovala s Bouchardovou. I proto zřejmě prožívá nejkrásnější pasáž kariéry.

RETURN. Chang Kai-Chen ve druhém kole Australian Open.
TĚŽKÝ MÍČ. Barbora Záhlavová-Strýcová ve druhém kole Australian Open.

Chang Kai-Chen a Barbora Záhlavová-Strýcová ve druhém kole Australian Open.

„I když mám velkou radost, zůstávám pokorná. Každý den na sobě makám, práce se nám daří. Ale nemám nic jistého. Koukám se na jeden zápas po druhém. Každý hraju, jako by byl poslední.“

Ve čtvrtek se nadřela s rivalkou z Tchaj-wanu. Do horkého dne se náhle opřel vítr, ochladilo se. „Vedla jsem 6:1 a 4:2, když začalo foukat. Napadlo mě, že to bude ještě hrozně náročné. Jsem moc ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech.“

Na příští partii ji organizátoři v Melbourne nejspíš pošlou na některý z velkých stadionů. Tenisté tvrdí, že na nich míče odskakují pomaleji a výš než těch periferních.

„Mně na tom nezáleží. Přizpůsobím se,“ tvrdí Strýcová. „Těším se. Kvůli takovým zápasům mě tenis tak baví. Je v nich adrenalin, maximální bojovnost. Dám do toho všechno.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga