Fed Cup

Fed Cup - Ruské tenistky pózují po vítězství ve Fed Cupu. | foto: Reuters

Ve čtyřhře uspěly Rusky, obhájily titul

Paříž - Až závěrečná čtyřhra rozhodla finále Fed Cupu mezi francouzskými a ruskými tenistkami. Trofej stejně jako loni vyhrály Rusky. V rozhodujícím zápase v pařížském areálu Roland Garros dvojice Jelena Dementěvová, Dinara Safinová porazila Amélii Mauresmovou a Mary Pierceovou 6:4, 1:6 a 6:3.

Dementěvová tak vyhrála ve finále všechna svá utkání. Dnes nejprve v duelu týmových jedniček porazila Amélii Mauresmovou 6:4, 4:6, 6:2. Diváci v Roland Garros sledovali bitvu o třetí bod dvě a tři čtvrtě hodiny. Dementěvová ale v rozhodujících výměnách zachovala větší klid.

"Hrála jsem svůj nejlepší tenis. Jsem totálně vyčerpaná, ale strašně šťastná," řekla.

V tu chvíli ještě nevěděla, že o pár hodin později ji kapitán Šamil Tarpiščev nominuje i pro čtyřhru. Změny v původní sestavě udělal i jeho kolega Georges Goven, který dal důvěru Mary Pierceové a Mauresmové. Dvojnásobná finalistka z letošních grandslamů Pierceová totiž otočila takřka ztracený zápas proti Anastasii Myskinové a Ruskám vyrvala načas trofej z rukou.

Pierceová ztratila první set 4:6 a ve druhém prohrávala 1:4, ale vývoj pěti vyhranými gamy za sebou otočila. Z posledních třinácti her jich jedenáct získala pro sebe. Myskinová na sebe křičela po nevynucených chybách a z koncentrace ji vyváděly i debaty s Tarpiščevem. Do utkání už se nevrátila.

Rozhodující debl se jako čtvrtý z pěti finálových utkání rovněž protáhl až do třísetové bitvy, ale ani domácí prostředí, ani nejsilnější sestava Francii kýženou trofej nepřinesly. Třetí trofeje se nedočkaly a Rusky se na své rivalky s počtem vítězství v týmové soutěži dotáhly.

Francie - Rusko 2:2 po čtvrté dvouhře
Mauresmová - Dementěvová 4:6, 6:4, 2:6
Pierceová - Myskinová 4:6, 6:4 a 6:2
Pierceová, Mauresmová - Dementěvová, Safinová 4:6, 6:1, 3:6

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga