Vaidišová je v Istanbulu ve finále

  • 3
Praha - Nicole Vaidišová si v Istanbulu potřetí v kariéře zahraje finále tenisového turnaje WTA. V semifinále porazila vítězka loňských podniků v Taškentu a Vancouveru Annu Smašnovovou z Izraele 4:6, 6:1 a 6:0. V sobotním boji o titul čeká šestnáctiletou českou hráčku bývalá světová jednička Američanka Venus Williamsová.

ISTANBUL

Druhá nasazená Vaidišová se svou soupeřkou, která v Turecku plní roli nasazené trojky, prohrála první set 4:6. Pak však antukový kurt zcela ovládla a v dalších sadách ztratila pouze jedinou hru.

 "Začala jsem trochu pomalu a chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na její hru. Pak jsem ale našla správný rytmus a na kurtu už jsem se cítila dobře," pochvalovala si po zápase Vaidišová.

Se svou slavnou finálovou soupeřkou Williamsovou se utká poprvé v životě. Starší ze sesterského dua, která zatím čeká na svůj první letošní titul, v semifinále porazila Cvetanu Pironkovovou z Bulharska po setech 6:1 a 6:3. "Prostě budu hrát ve finále svou hru. Když jsem byla nasazená jako číslo dvě, trochu jsem očekávala, že se dostanu minimálně do finále, takže jsem zatím spokojená," dodala před sobotním bojem o titul talentovaná Češka.

V premiérovém ročníku istanbulského turnaje si tenistky rozdělí 200 tisíc dolarů, vítězka získá 30.500 a k tomu 120 bodů do světového žebříčku.

Výsledky:
Dvouhra - semifinále:
Vaidišová (2-ČR) - Smašnovová (3-Izr.) 4:6, 6:1, 6:0, V. Williamsová (1-USA) - Pironkovová (Bulh.) 6:1, 6:3. 

PAŘÍŽ

Tenista Lukáš Dlouhý si poprvé v kariéře zahraje hlavní soutěž grandslamového turnaje. Vítěz challengeru v Ostravě si zajistil účast na antukovém Roland Garros, který začne v pondělí v Paříži, když dnes porazil v třetím kole kvalifikace Španěla Marka Lopeze 6:4, 2:6 a 6:3.

Lucii Šafářové, jež na začátku května vyhrála turnaj WTA v Estorilu, se nepodařilo proklouznout do hlavní soutěže French Open. Ve třetím kole kvalifikace prohrála s Němkou Sandrou Klöselovou 6:2, 4:6 a 3:6.

V sobotu se pokusí kvalifikovat Eva Birnerová, Libuše Průšová, Lenka Němečková, Tomáš Cakl a Robin Vik.

Výsledky kvalifikace:
Muži - 3. kolo:
Dlouhý (ČR) - M. Lopez (Šp.) 6:4, 2:6, 6:3. 
Ženy - 3. kolo:
Klöselová (Něm.) - Šafářová (ČR) 2:6, 6:4, 6:3.


ŠTRASBURK

Nejvýše nasazená tenistka Nathalie Dechyová si na turnaji ve Štrasburku o titul
nezahraje. Domácí favoritku vyřadila v dnešním semifinále Anabel Medinaová-Garriguesová ze Španělska, která na francouzské antuce vyhrála po setech 6:4 a 6:1.

Soupeřkou Medinaové, jež má z minulosti na kontě dva triumfy z turnajů WTA, bude Polka Marta Domachowská. Ta porazila Dally Randriantefyovou z Madagaskaru za necelou hodinu dvakrát 6:3 a o titul si zahraje podruhé v kariéře. Loni ve finále v Soulu podlehla Rusce Marii Šarapovové.

Tenistky si ve Štrasburku rozdělí sumu 170.000 dolarů, vítězka získá 27 tisíc. 

Dvouhra - semifinále:
Medinaová-Garriguesová (Šp.) - Dechyová (1-Fr.) 6:4, 6:1, Domachowská (Pol.) - Randriantefyová (Madag.) 6:3, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Andresová, Vancová (Šp./Rum.) - Dheninová, G. Navrátilová (Fr./ČR) 6:2, 6:2.

ST. PÖLTEN

Ruský tenista Nikolaj Davyděnko potvrzuje roli favorita a na turnaji v St. Pöltenu si zahraje o titul. Jeho soupeřem v sobotním finále bude domácí naděje Jürgen Melzer, jenž usiluje o svůj premiérový titul na okruhu ATP.

Davyděnko, jenž v kariéře získal čtyři turnajová prvenství, porazil v dnešním semifinále Argentince Josého Acasusa po setech 6:4 a 6:2. Rakušan zase přehrál Christopha Rochuse 6:4 a 6:3. Z dotace 323.250 eur získá vítěz v St. Pöltenu 44.100 eur.

O titul ve čtyřhře si zahraje Martin Damm, jenž v semifinále společně s Argentincem Marianem Hoodem vyřadil českou dvojici Petr Pála, Tomáš Zíb. 

Dvouhra - semifinále:
Davyděnko (1-Rus.) - Acasuso (Arg.) 6:4, 6:2, Melzer (4-Rak.) - Ch. Rochus (Belg.) 6:4, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Damm, Hood (3-ČR/Austr.) - Pála, Zíb 7:6 (7:2), 6:4.

DÜSSELDORF - Světový pohár

Německým tenistům se podařilo na Světovém poháru týmů obrátit vývoj utkání se
Španělskem a zahrají si díky tomu na domácí půdě v Düsseldorfu ve finále. Jejich soupeřem budou v sobotu od 12 hodin tenisté Argentiny.

Utkání dosud neporažených družstev zahájil vítězstvím Tommy Robredo, jenž porazil ve dvou setech domácího Tommyho Haase. Když poté v druhé dvouhře prohrál Florian Mayer úvodní sadu s Davidem Ferrerem, vypadalo to s Němci zle. Mayer však dokázal utkání obrátit a musela rozhodnout čtyřhra. V ní se o vítězný bod postaral pár Haas, Alexander Waske, který přehrál dvojici Robredo, Santiago Ventura po setech 7:6 a 6:3.

V druhém dnešním duelu nakonec udolali Švédové tenisty Spojených států 2:1, rozhodující výhru zaznamenala překvapivě dvojice Jonas Björkman, Thomas Johansson nad dvojčaty Bobem a Mikem Bryanovými. 

Modrá skupina:
Německo - Španělsko 2:1
Haas - Robredo 6:7 (4:7), 4:6, Mayer - Ferrer 3:6, 7:6 (7:3), 6:3, Haas, Waske - Robredo, Ventura 7:6 (7:3), 6:3.
 
Švédsko - USA 2:1
J. Johansson - Spadea 3:6, 4:6, T. Johansson - Morrison 6:1, 6:4, Björkman, T. Johansson - B. Bryan, M. Bryan 6:4, 6:2.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga