Vaidišová bez potíží, teď čeká Stosurová

  • 1
Stanford - Dvanáctá tenistka světového žebříčku a třetí nasazená Nicole Vaidišová porazila ve 2. kole turnaje v americkém Stanfordu Rakušanku Sybille Bammerovou 6:1, 6:4. "Byl to můj první zápas na tvrdém povrchu během tohoto léta a hrála jsem od začátku docela dobře," řekla novinářům Vaidišová, v sedmnácti letech vítězka šesti turnajů na okruhu WTA.

Nejlepší česká tenistka se o postup do semifinále dnes utká s Australankou Samanthou Stosurovou.

Turnaj ve Stanfordu je pro Vaidišovou prvním po baráži ve Francii. S o pět let starší Stosurovou má kladnou bilanci, v jediném vzájemném duelu ji letos v lednu v Sydney porazila 2:1.

"Brzy jsem se dostala do správného rytmu a celý zápas měla pod kontrolou," řekl fedcupová reprezentantka Vaidišová.

Ve dvou setech si ve čtvrtek zajistily postup do čtvrtfinále také druhá nasazená Švýcarka Patty Schnyderová, čtyřka Anna-Lena Grönefeldová z Německa i Ruska Věra Zvonarevová, vítězka posledního podniku v Cincinnati.

V tomto týdnu si tenistky na podniku Bank of the West Classic rozdělí celkovou dotaci 600.000 dolarů.

Dvouhra - 2. kolo:

Vaidišová (3-ČR) - Bammerová (Rak.) 6:1, 6:4
Schnyderová (2-Švýc.) - Morigamiová (Jap.) 6:1, 6:4
Grönefeldová (4-Něm.) - Bardinová (Rus.) 6:3, 7:5
Zvonarevová (Rus.) - Dechyová (Fr.) 7:6 (7:5), 6:0.

Los Angeles

Jednadvacet es nasázel Andy Roddick krajanu Scottu Oudsemovi v Los Angeles a s pomocí dělového servisu si pomohl k postupu do čtvrtfinále turnaje ATP. Po prohrané první sadě 6:7 se Roddick rozjel a americký tenisový duel rozhodl ve svůj prospěch ve zbylých setech v poměru 6:3 a 6:2. Kvůli poraněnému břišnímu svalu ale možná z
dvouhry odstoupí.

"Při jednom prohozu jsem si něco natáhl. Teď to nevypadá zrovna dobře, a jestli to bude zítra stejné, tak si nedělám velké naděje," řekl novinářům Roddick, jenž možná nebude riskovat zhoršení zdravotního stavu před posledním grandslamem roku US Open.

Roddick nicméně vyhrál i druhý zápas od chvíle, kdy oznámil spolupráci se slavným Jimmym Connorsem. V Los Angeles by rád přerušil čekání na první titul od říjnového triumfu v Lyonu. Pokud se rozhodne pokračovat, další překážkou mu bude dnes Rus Dmitrij Tursunov. Turnaj s názvem Countrywide Classic se hraje na tvrdém povrchu s dotací 500.000 dolarů.

Dvouhra - 2. kolo:
Roddick (1-USA) - Oudsema (USA) 6:7 (3:7), 6:3, 6:2
Ginepri (4-USA) - Carlsen (Dán.) 7:6 (7:5), 3:6, 6:4
Hrbatý (7-SR) - Burgsmüller (Něm.) 7:5, 6:4
Tursunov (8-Rus.) - Querrey (USA) 7:5, 6:4.

Kitzbühel

Argentinský tenista Gaston Gaudio neobhájí titul na turnaji v rakouském Kitzbühelu. Čtvrtého nasazeného argentinského tenistu ve čtvrtfinále zastavil krajan Agustin Calleri, který mu ve druhém setu dokonce nadělil kanára.

O účast ve finále si Calleri zahraje se Španělem Fernandem Verdaskem, jenž ve dvou setech vyřadil přemožitele Tomáše Zíba Nicolase Lapenttiho z Ekvádoru. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Argentinec Juan Ignacio Chela a Rus Michail Južnyj.

Ve známém lyžařském středisku si tenisté na antukovém turnaji rozdělí 646 250 eur.

Dvouhra - čtvrtfinále:
Calleri (9-Arg.) - Gaudio (4-Arg.) 7:5, 6:0
Verdasco (5-Šp.) - N. Lapentti (Ekv.) 6:4, 6:4
Chela (7-Arg.) - Kohlschreiber (13-Něm.) 6:4, 6:4
Južnyj (8-Rus.) - Melzer (Rak.) 6:3, 3:6, 6:3
Semifinálové dvojice: Verdasco - Calleri, Chela - Južnyj.

Umag

Minimálně dva české páry se představí v semifinále čtyřhry na tenisovém turnaji v chorvatském Umagu. Na titul mohou po čtvrtečním vítězství stále pomýšlet Jaroslav Levinský, David Škoch a také Jiří Vaněk, který tvoří dvojici s Ilijou Bozoljacem ze Srbska.

Dnes k nim mohou přibýt ještě Jan Hernych s Robinem Vikem. Ti jsou na antukovém podniku v Umagu nasazení jako čtyřky a v druhém kole je čekají španělští tenisté Roberto Carretero, Carlos Moya.

Přemožitel českého tenisty Jiřího Nováka Carlos Moya postoupil do semifinále turnaje v Umagu. Pátý nasazený hráč na chorvatské antuce vyřadil ve čtvrtfinále Juana-Pabla Guzmana z Argentiny.

O postup do finále turnaje s dotací 340.250 eur se španělský tenista utká s vítězem zápasu mezi Čechem Jiřím Vaňkem a Novakem Djokovičem ze Srbska, který začne v 21 hodin. Ve druhém semifinále budou hrát Švýcar Stanislas Wawrinka a osmý nasazený Filippo Volandri z Itálie.

Dvouhra - čtvrtfinále:
Moya (5-Šp.) - Guzman (Arg.) 6:1, 6:4
Volandri (8-It.) - Portas (Šp.) 7:6 (7:4), 6:4
Wawrinka (Švýc.) - Del Potro (Arg.) 6:1, 2:6, 6:4
Čtyřhra - 2. kolo:
Levinský, Škoch (2-ČR) - Ramirez Hidalgo, Ventura (Šp.) 4:6, 7:6 (7:2), 10:7
Bozoljac, Vaněk (Srb./ČR) - Arnold Ker, Kas (3-Arg./Něm.) 6:4, 7:6 (8:6).

Budapešť

Dvouhra ženského tenisového turnaje v Budapešti už je bez českého obsazení. Po Ivetě Benešové a Lucii Hradecké se s turnajem rozloučila Eva Birnerová, která ve čtvrtfinále prohrála s Němkou Martinou Müllerovou 6:7, 6:4, 1:6. Němka uspěla poprvé ze tří dosavadních vzájemných duelů.

První set Müllerová získala v poměru 9:7 v dramatické koncovce tie-breaku, druhou sadu vyhrála česká tenistka 6:4. V rozhodujícím setu jí však třiadvacetiletá Němka povolila jedinou hru.

Do finále čtyřhry na antuce v maďarské metropoli postoupila česká dvojice Lucie Hradecká, Renata Voráčová. V semifinále jim pomohlo zranění palce u nohy Němky Jasmin Wöhrové, kvůli němuž utkání s Češkami nedohrál druhý nasazený pár, který s Wöhrovou tvořila Řekyně Eleni Daniiliduová.

V Budapešti se ve dvouhře hraje o 145 tisíc dolarů.

Výsledky:
Müllerová (Něm.) - Birnerová (ČR) 7:6 (9:7), 4:6, 6:1
Dominguezová-Linová (5-Šp.) - Oprandiová (It.) 6:3, 6:0
Smašnovová (8-Izr.) - Castanová (1-Kol.) 6:2, 6:2
Krajiceková (2-Niz.) - Erraniová (It.) 6:4, 6:4.    
Semifinálové dvojice: Smašnovová - Müllerová, Dominguezová-Linová - Krajiceková.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Birnerová, Foretzová (ČR/Fr.) - Benešová, Fedaková (1-ČR/Ukr.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Hradecká, Voráčová (ČR) - Daniiliduová, Wöhrová (2-Řek./Něm.) 6:4, 4:2 skreč.

 


 

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga