Zahrají si sestry Williamsovy v utkání s českým týmem

Zahrají si sestry Williamsovy v utkání s českým týmem | foto: Reuters

Uvidí Brno i Serenu a Venus Williamsovy?

  • 21
K semifinále Fed Cupu přiletí do Česka tenistky USA. Ze země, která je s 18 tituly nejúspěšnější v historii soutěže. Hrát se bude 25. – 26. dubna s největší pravděpodobností opět v Brně. Povrchem může být i antuka. Ale stěžejní otázka zní: Přemluví americká kapitánka Mary Joe Fernandezová k účasti Serenu a Venus Williamsovy? Protože mezi americkým týmem s Williamsovými a bez nich je rozdíl tří tříd.

Pokud pomineme obě sestry, prochází ženský tenis v USA nejhlubší krizí za 100 let. Za Williamsovými je americkou trojkou Matteková, 40. na žebříčku, ale nyní zraněná.

Čtyřkou je 34letá veteránka Craybasová, 93. na světě. A nikdo další už ve stovce nefiguruje! "Vytváříme tým pro budoucnost," říká kapitánka Fernandezová.

Nyní proti Argentině se musela ve dvouhrách spolehnout na Craybasovou a 17letou juniorku Oudinovou. Ta zachránila Američanky od blamáže, za stavu 1:2 na zápasy a 0:1 na sety se zmátořila a porazila Argentinku Jozamiovou.

Serena Williamsová svoji absenci zdůvodnila: "Termínová listina je příliš nabitá." Je zcela nepředvídatelné, kdy se ona a její sestra "uráčí" nastoupit. Předloni hrály, loni ne. "Pokusím se je proti Češkám přemluvit," tvrdí Fernandezová.

"Vše nasvědčuje tomu, že dějištěm utkání bude opět Brno. To je první volbou, i před pražskou O2 Arenou, jejíž pronájem by byl navíc finančně mnohem nákladnější," říká Karel Tejkal z pořádající agentury Česká sportovní. Kapitán Petr Pála souhlasí: "Brno je skvělé, jak zázemím, tak lidmi." Kromě Výstaviště se nabízí hala Rondo i další lokality. "Očekávám, že nás Češky pozvou na antuku," vyhlásila v neděli Fernandezová.

Ta by se sestrám Williamsovým rozhodně nezamlouvala. Pála je však zatím s volbou povrchu zdrženlivý, žádá nejméně týden času na konzultace s týmem. "Povrch musíme podle pravidel ITF nahlásit o hodně dřív, než budeme znát sestavu soupeřek. Nebudeme vědět, zda přijedou Williamsky, bude to trochu loterie. Možná bych bez ohledu na soupeřky volil takový, který mají nejradši naše holky."

V tom případě je opět ve hře i taraflex, na němž porazily Španělky. "Věřím, že máme na postup do finále," ujišťuje Petra Kvitová. To by Češky v každém případě sehrály na půdě soupeřek, buď v Rusku, nebo v Itálii. "Finále ať se hraje kdekoli. Hlavně když tam budeme," říká Pála.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga