Ulihrach prověří Kafelnikova

  • 1
Vídeň, Lyon - Silná česká skupina se předvede ve středu na dvou turnajích ATP. Ve francouzském Lyonu čeká Michala Tabaru už boj o čtvrtfinále. Vídeňský turnaj pak poprvé uvidí trojici Novák, Ulihrach, Vaněk. Z nich má nejtěžší roli Ulihrach, který vyzve vítěze nedávného Kremlin Cupu Rusa Kafelnikova.

Lyon (800.000 dolarů, 45 bodů a 109.000 dolarů pro vítěze)
Dva dvaadvacetiletí tenisté se střetnou v souboji o čtvrtfinále lyonského turnaje. Pavel Tabara s Gastonem Gaudiem ještě nikdy nehrál, a tak jenom podle dosavadních výsledků lze soudit, že by se měl hrát vyrovnaný zápas. Argentinec letos došel do finále v Chile a třeba na velkém turnaji v Miami porazil Ferrera a Kafelnikova.

Vídeň (800.000 dolarů, 50 bodů a 130.000 dolarů pro vítěze)
Ve Vídni se v hlavní soutěže dvouhry představuje tři čeští hráči a navíc ještě trojice deblových párů. Z těch zůstali po úvodním kole Novák s Riklem a Pála ve dvojici s Víznerem, zatímco duo Cibulec, Friedl vypadlo.

Naprosto vyrovnanou bilanci má Bohdan Ulihrach proti Jevgeniji Kafelnikovovi. Hráči proti sobě sehráli celkem osm soutěžních zápasů se skóre 4:4. Naposledy uspěl v katarském Dauhá český tenista. Současná forma ovšem jasně hovoří pro Rusa. Ten vyhrál poslední turnaj v Moskvě a na světovém žebříčku mu patří šestá příčka. Naproti tomu Ulihrach právě v Moskvě setrval v soutěži necelých 40 minut, když ostudně prohrál s Jiřím Novákem.

Britský střelec Greg Rusedski vyzve Jiřího Nováka. Ten vyhrál jediný dosavadní zápas před dvěma lety vcelku hladce, jenomže to se hrálo na antuce. Novák by mohl zúročit dobrou formu z posledních týdnů, i jeho soupeř ale sehrál za poslední měsíc dobré zápasy. Zejména na americkém turné se mu dařilo.

Relativně nejsnadnější soupeř čeká na Jiřího Vaňka. Ten se do hlavní soutěže musel prokousat z kvalifikace a nyní si zahraje proti domácímu Stefanu Koubkovi. Rakušan, 75, na žebříčku ATP, narozdíl od Vaňka ještě nikdy nevyhrál turnaj ATP. Letos se dostal nejdále v Atlantě, kde sehrál semifinále.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga