Ruský tenista Daniil Medveděv v duelu s Polákem Hubertem Hurkaczem. | foto: AP

Medveděv ztroskotal ve čtvrtfinále turnaje v Miami na Hurkaczovi

  • 6
Ruský tenista Daniil Medveděv prohrál ve čtvrtfinále turnaje v Miami s obhájcem titulu Hubertem Hurkaczem a nevrátí se do čela světového žebříčku. Polskému soupeři podlehl 6:7, 3:6, v pondělním pořadí ATP tak zůstane za hvězdným Srbem Novakem Djokovičem.

Šestadvacetiletý Medveděv usedl poprvé na tenisový trůn před měsícem, po třech týdnech ho ale musel opět přenechat Djokovičovi. Srb se rozhodl na Floridě nestartovat kvůli koronavirovým omezením a dal přednost času s rodinou.

Rodák z Moskvy od začátku proti Hurkaczovi ztrácel. Za stavu 2:5 odvrátil dva setboly, ale první set už nezachránil a prohrál v tiebreaku 7:9. V polovině druhé sady si vyžádal krátkou zdravotní pauzu a světovou desítku už nepotrápil. Polský tenista udržel šanci na druhou trofej z Masters, vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2.

„Klíčový byl určitě return. Taky se mi dařily forhendy. Na Floridě jsem strávil hodně času a jsem zvyklý na zdejší podmínky, možná to dnes byla moje výhoda,“ řekl Hurkacz. Jeho soupeř, vítěz loňského US Open, se při poradě s lékaři držel za břicho, podle agentury Reuters měl závratě.

O titul si zahrají Šwiateková s Ósakaovou

O ženský titul si zahrají Iga Šwiateková a Naomi Ósakaová. Polská tenistka si v semifinále poradila 6:2, 7:5 s domácí Jessicou Pegulaovou, Japonka porazila 4:6, 6:3 a 6:4 Belindu Bencicovou ze Švýcarska.

Šwiateková, která se v pondělí stane novou světovou jedničkou, si pro 16. výhru za sebou došla bez větších problémů. Ve druhém setu sice čelila brejku a nevyužila dva mečboly, ale nakonec zvítězila za necelé dvě hodiny.

Jedenadvacetiletá Polka, která ve čtvrtfinále vyřadila Petru Kvitovou, může ve finále v Miami navázat na nedávný titul z Indian Wells. Do finále dvou prestižních podniků se v jedné sezoně dostala jako první hráčka od Viktorie Azarenkové v roce 2016.

Čtyřiadvacetiletá Ósakaová si k vítězství nad Bencicovou pomohla 18 esy a zahraje si o první titul od triumfu na loňském Australian Open. Proti Šwiatekové dosud čtyřnásobná grandslamová vítězka nastoupila jednou a vyhrála bez ztráty setu.

„Byl to můj druhý zápas poté, co jsem se prosadila na okruhu,“ vzpomínala Šwiateková. „A i když jsem prohrála, byl pro mě velkou inspirací, protože ona tehdy byla světovou jedničkou,“ přidala.

„Teď už jsem trochu někde jinde a můžu se měřit s nejlepšími, tak uvidíme, jak to dopadne,“ řekla vítězka předloňského Roland Garros, které se do čela žebříčku posune poté, co Australanka Ashleigh Bartyová ukončila kariéru.

Turnaj mužů a žen v Miami

tvrdý povrch

Muži (dotace 9 554 920 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:

Hurkacz (8-Pol.) - Medveděv (1-Rus.) 7:6 (9:7), 6:3
Alcaraz (14-Šp.) - Kecmanovič (Srb.) 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (7:5)

Ženy (dotace 8 584 055 dolarů)
Dvouhra - semifinále:

Šwiateková (2-Pol.) - Pegulaová (16-USA) 6:2, 7:5
Ósakaová (Jap.) - Bencicová (22-Švýc.) 4:6, 6:3, 6:4 

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga