Nadávky rozhodčí, výčitky týmu a dva kanáry v derby. Tenisový rok začal zostra

  • 0
Na dvorce se vrátila Naomi Ósakaová, Rafael Nadal si přivodil další zdravotní trable a mladý Jakub Menšík se probil až do finále challengeru. V Austrálii a na Novém Zélandu minulý týden odstartovala nová tenisová sezona. Kromě vítězných oslav, radostných i smutných chvil její začátek ozvláštnili například nevítaný host na kurtu, hádka s rozhodčí či neobvyklá děkovná řeč. Server iDNES.cz vybral pět nejzajímavějších momentů úvodu roku 2024.

Jedovatý had na kurtu

Zrovna hráli první kolo kvalifikace na podniku v Brisbane, domácí James McCabe vedl nad Rakušanem Dominicem Thiemem a blížil se vítězství v prvním setu. Jenže jejich řežbu pozastavila nepříjemná návštěva. Na kurt se dostala pakobra východní, druhý nejjedovatější had na světě, který podle Australského muzea „způsobuje nejvíc úmrtí ze všech druhů hadů v Austrálii“.

Extrémně jedovatý had narušil zápas, vítěz líčil: Nebezpečné, byl u sběračů

„Zvířata mám moc rád, hlavně ta exotická, ale říkali, že to byl opravdu jedovatý had a byl blízko sběračům míčů, takže se jednalo o velmi nebezpečnou situaci,“ líčil Thiem po utkání, které nakonec obrátil ve svůj prospěch.

První set, který byl kvůli nezvanému divákovi na čtyřicet minut přerušen, prohrál 2:6, ve druhé sadě dokonce čelil za stavu 3:5 a 0:40 třem mečbolům. Zápas ovšem dotáhl do třetího dějství, které získal poměrem 6:4. Na pakobru na dvorci podle svých slov Rakušan nikdy nezapomene. „Něco takového se mi ještě nestalo.“

Hádka Ostapenkové s rozhodčí

Do čtvrtfinále akce v Brisbane postoupila po výhře nad Češkou Karolínou Plíškovou, do dalšího dění v turnaji už nezasáhla. V boji o semifinále prohrála Jelena Ostapenková s Běloruskou Viktorií Azarenkovou 1:2 na sety, v průběhu rozhodující sady se nekompromisně pustila do umpirové rozhodčí.

„Jsi slepá! Je nemožné hrát, když děláš tolik chyb,“ rozčilovala se. Ostapenková totiž ukazovala rozhodčí, že její soupeřka získala důležitý fiftýn, díky kterému zvýšila na 5:4, po dvojdopadu míče na kurt. Julie Kjendlieová však uznala bod Azarenkové a Běloruska se tak ujala vedení.

„Už nikdy tě nechci na svém zápase. Už nikdy nebudeš na mém zápase. Nechci tě na svých zápasech, ničíš mi je,“ nadávala Ostapenková rozhodčí, se kterou si po konci prohraného utkání ani nepodala ruku.

Promarněné mečboly a ztracený titul

Po suverénním vítězství 6:3 a 6:0 světové jedničky Igy Šwiatekové na úvod finále nad vracející se Angelique Kerberovou se polský tým přiblížil triumfu ve druhém ročníku United Cupu. Jenže zápas mužů přinesl nečekanou otočku, která nasměrovala bitvu do rozhodující smíšené čtyřhry.

Druhý ročník tenisového United Cupu vyhráli Němci. Ve finále porazili Poláky

Duelu protivníků z první světové desítky zprvu dominoval polský tenista Hubert Hurkacz, který nad německým protivníkem Alexanderem Zverevem zvítězil v prvním setu 7:6 a ve druhé sadě oplýval dvěma mečboly. Jenže šanci na výhru a zisk týmového titulu promarnil a Zverevovi nakonec ve třech setech podlehl.

Němec se pak po boku kolegyně Laury Siegemundové na kurt proti Hurkaczovi postavil znovu, polskému tenistovi dělala ve smíšené čtyřhře společnost Šwiateková. Favorizovaný pár prohrál 4:6, 7:5, 4:10 a Němci se tak stali po Američanech druhými vítězi smíšené týmové soutěže.

Suverénní výhra v českém derby

Je mezi nimi rozdíl sedmi let a 209 míst na žebříčku WTA a zatímco 29letá Tereza Martincová se nejvýše podívala na 40. příčku a zahrála si hlavní soutěže všech grandslamů, 22letá Anna Sisková si vyzkoušela jen kvalifikaci předloňského Wimbledonu a vyšvihla se nejvýše na 236. pozici.

Česká tenistka Tereza Martincová

Když se jejich jména ocitla v pavouku kvalifikační fáze turnaje v Aucklandu proti sobě, výhra Martincové byla očekávatelným výsledkem. Majitelka čtyř titulů z okruhu ITF zvítězila dokonce za pouhých 49 minut suverénním výsledkem dvakrát 6:0.

Mladší krajance tak nenechala jediný game, využila sedm z jedenácti brejkbolů, nasázela Siskové devět es a sama dva brejkboly odvrátila. Martincová následně překonala i další soupeřku v kvalifikaci, v hlavní soutěži turnaje ovšem podlehla hned v prvním kole Varvaře Gračovové.

(Ne)děkovná řeč poražené Sabalenkové

Zopakovaly si loňský boj o trofej na Australian Open, ale zatímco grandslamové finále Aryna Sabalenková ovládla, v neděli v Brisbane schytala od Jeleny Rybakinové krutou porážku. Kazaška smetla běloruskou soupeřku za 70 minut 6:0, 6:3 a ukončila její australskou sérii patnácti vítězných duelů v řadě.

Po zápase ovšem Sabalenková oplývala rozvernou náladou, do mikrofonu sdělovala vtípky mířené na svou hráčskou lóži. „Několik slov mému týmu. Dnes jste odvedli hroznou práci,“ obrátila se na spolupracovníky. „Wow. 6:0, 6:3. Je to všechno vaše chyba, chlapci,“ smála se.

A ve stejném tónu pokračovala i směrem k Rybakinové. „Upřímně, nevím kde začít. V první řadě: Jeleno, wow. Děkuju ti, že jsi mi aspoň nechala ty tři hry. Udělali jsme to tak, aby to vypadalo jako bitva,“ chválila žertovně světová dvojka soupeřku.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga