Divokou kartu dostala i Linda Fruhvirtová.

Divokou kartu dostala i Linda Fruhvirtová. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Vítězka turnaje v Praze si vydělá přes milion, Češky dostaly divoké karty

  • 0
Vítězka tenisového turnaje WTA série 125K v Praze, který v sobotu začne jako náhrada za zrušenou kvalifikaci grandslamového US Open, si vydělá 48.000 dolarů, v přepočtu přes milion korun. Do pavouka pro 128 tenistek ze druhé a třetí stovky žebříčku se z českých hráček přímo dostaly Denisa Šátralová, Miriam Kolodziejová a Jesika Malečková. Dalších osm českých tenistek dostalo divokou kartu.

Jsou mezi nimi například mladičké naděje Linda Fruhvirtová a Nikola Bartůňková, které si v koronavirové pauze zahrály na exhibičních akcích s českou elitou.

Dotaci přes tři miliony dolarů hradí Americká tenisová asociace (USTA). Turnaj TK Sparta Prague Open 2020 měl mít původně 64 hráček ve dvouhře a poloviční dotaci, protože se počítalo se souběžnou akcí v rakouském Portschachu. Ta ale byla nakonec zrušena a startovní pole i dotace v Praze se zdvojnásobily.

Ve dvouhře tak turnaj rozsahem odpovídá grandslamu. Navíc bude 32 párů ve čtyřhře. Kvůli tomu se bude hrát na antuce nejen v areálu ve Stromovce, ale do středy také v areálu I. ČLTK na Štvanici. „Celkově je rozsahem všeho zhruba 70 procent navíc oproti běžnému turnaji, skoro dvojnásobek,“ poznamenal ve videokonferenci ředitel turnaje David Trunda.

Velmi obtížné bylo pro organizátory vzhledem ke koronavirovým omezením sehnat odpovídající počet míčů. Těch se totiž spotřebuje devět tisíc. V Praze už je 150 hráček a tři stovky členů jejich doprovodu. Všechny aktérky jsou ubytované v jednom hotelu, což platí i pro všechny české tenistky. To je změna oproti předchozímu turnaji WTA v Praze, kdy tenistky z Prahy mohly přebývat ve svých bytech.

Největší turnaj, jaký kdy v Česku byl, se vzhledem k panujícím omezením uskuteční bez diváků. Vyvrcholí v neděli 6. září.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga