KOHO POLÍBÍ TENISOVÁ MÚZA? V Pardubicích v neděli odstartovala tradiční tenisová Juniorka. Čeští talenti chtějí jít ve stopách wimbledonské vítězky Petry Kvitové.

KOHO POLÍBÍ TENISOVÁ MÚZA? V Pardubicích v neděli odstartovala tradiční tenisová Juniorka. Čeští talenti chtějí jít ve stopách wimbledonské vítězky Petry Kvitové. | foto: AP

Turnaj tenisových nadějí začíná. Objeví v Pardubicích novou Kvitovou?

  • 1
Na kurtech pardubického LTC poblíž zámku startuje už čtyřiaosmdesátý ročník tradiční Pardubické juniorky - Mistrovství České republiky staršího dorostu v tenise. V neděli od 10 hodin začíná turnaj předkolem nenasazených hráčů, ti nejlepší následně vyběhnou na antuku v pondělí.

Mistrovství České republiky staršího dorostu, jímž tradiční Juniorka je, v minulosti vyhrála celá řada později slavných tenistů. Ať už to byli wimbledonští vítězové Jaroslav Drobný s Janem Kodešem či Martina Navrátilová, Jana Novotná i letošní šampionka Petra Kvitová

Kdysi turnaj ovládl také legendární Ivan Lendl, který se propracoval až k postu světové jedničky. "Doufám, že se letos na našich dvorcích objeví nová tenisová hvězdička," říká ředitel mistrovství Miroslav Máslo.

"Za sebe i organizátory mohu slíbit, že i letos bude Juniorka po sportovní stránce skvělá. Určitě stojí za to udělat si čas na jednotlivé zápasy i na doprovodný program," láká Máslo.

Fanoušci se mohou těšit například na Adama Pavláska, přítele Kvitové. Pavlásek bude první nasazený, ale nikoli jednoznačný favorit jako byl loni Lukáš Vrňák. Na startovní listině 84. Juniorky byste těžko hledali jedno jméno, které by bylo možno jednoduše vyzvednout do podobné pozice.

"Adeptů na výhru mezi chlapci je skoro deset," vypočítává mluvčí turnaje Lukáš Březina. Vynikající hráčky se představí rovněž v soutěži dívek. Také tam bude turnajový pavouk dopředu nečitelný. "Troufám si tvrdit, že některé z těchto mladých slečen by se mohly prosadit na okruhu WTA, soudí Březina.

Nebude chybět loňská finalistka Jesika Malečková, k favoritkám lze opět řadit Kláru Fabíkovou, která loni vypadla překvapivě brzo. Pak jsou tu Tereza Martincová nebo Petra Rohanová, zdola chce zaútočit třeba Hradečanka Kateřina Siniaková.

Juniorka vyvrcholí v pátek 12. srpna finále dvouher, o vítězích čtyřher bude jasno už o den dříve.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga