Barbora Krejčíková (vlevo) a Kateřina Siniaková se radují po první výhře na...

Barbora Krejčíková (vlevo) a Kateřina Siniaková se radují po první výhře na Turnaji mistryň. | foto: Susan Mullane-USA TODAY SportsReuters

Krejčíková a Siniaková vyrazily za obhajobou titulu na Turnaji mistryň vítězně

  • 37
České tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková vykročily úspěšně za obhajobou titulu z Turnaje mistryň. Nejvýše nasazený pár porazil v Texasu v úvodním duelu skupiny Rosie Casalsové americko-nizozemskou dvojici Desirae Krawczyková, Demi Schuursová 6:4, 6:3. Zahajovací duel soutěže vyhrály Češky i při čtvrté účasti.

Šestadvacetileté tenistky mohou na turnaji ve Fort Worth navázat na letošní triumfy z Australian Open, Wimbledonu a US Open. Titul na Turnaji mistryň mohou obhájit jako sedmý pár v historii.

„Předváděly jsme dobrou hru. První zápasy jsou vždy těžké a čekala jsem, že to bude zrádné. Bylo tam spousta situací, které šly přes shodu. Jsem ráda, že jsme to zvládly a vyhrály ve skupině první zápas,“ řekla v rozhovoru na kurtu Krejčíková.

Krejčíková, Siniaková - Krawczyková, Schuursová

sledovali jsme v podrobné reportáži

Olympijské vítězky z Tokia otevřely v texaské Dickies Areně celý turnaj. Úvod zápasu byl proti turnajovým osmičkám na chvíli přerušen kvůli nefunkčnímu elektronickému systému jestřábího oka. Češky od stavu 3:3 prolomily dvakrát servis soupeřek a po 46 minutách vyhrály první set.

Ve druhé sadě sice Češky ztratily třikrát servis, ve všech pěti případech ale dokázaly prolomit podání soupeřek. Po hodině a jednatřiceti minutách zakončily duel druhým využitým mečbolem.

Džábirová prohrála se Sabalenkovou

Tuniské tenistce Uns Džábirové se vstup do Turnaje mistryň nevydařil. Druhá nejvýše nasazená hráčka nedotáhla v úvodním duelu skupiny Nancy Richeyové dobře rozehraný duel s Běloruskou Arynou Sabalenkovou a prohrála 6:3, 6:7, 5:7. Neuspěla ani turnajová trojka Američanka Jessica Pegulaová, jež podlehla Řekyni Marii Sakkariové dvakrát 6:7.

Osmadvacetiletá Džabirová se do prestižního turnaje v americké Fort Worth probojovala jako první hráčka z arabských zemí v historii. Finalistka letošního Wimbledonu a US Open měla duel proti nasazené sedmičce Sabalenkové dobře rozehraný a po triumfu v prvním setu vedla ve zkrácené hře druhé sady 5:3.

Momentka z Turnaje mistryň ve Fort Worth, Texas

Sabalenková ale tiebreak čtyřmi míčky za sebou otočila a v rozhodujícím třetím setu se vypořádala s mankem 2:4 i dalšími dvěma brejkboly. Běloruska dotáhla duel za dvě a půl hodiny k vítězství a porazila Džábirovou potřetí za sebou. „Nějak se mi podařil další zázrak a zvládla jsem tenhle zápas vyhrát,“ řekla rodačka z Minsku.

Sedmadvacetiletá Sakkariová oplatila o rok starší Pegulaové osm dní starou porážku z finále turnaje v Guadalajaře. V první sadě sice za stavu 6:5 nevyužila výhodu podání, v dramatické zkrácené hře ale proměnila třetí setbol.

Také druhý set dospěl po dvou nevyužitých mečbolech Sakkariové do zkrácené hry. Nasazená pětka v ní prohrávala 3:4, díky čtyřem vyhraným výměnám ale vývoj otočila a vybojovala první triumf proti hráčce z první pětky žebříčku v sezoně. Pegulaová prohrála teprve třetí z posledních 14 zápasů.

„Proti Jess to není nikdy lehké. Je to úžasná hráčka a teď je i velmi sebevědomá. Věděla jsem, že to bude extrémně těžké, ale tvrdě jsem bojovala a věřila své hře,“ uvedla Sakkariová.

Ze čtyřčlenné základní skupiny postoupí do semifinále dvě nejlepší hráčky. Ve skupině Tracy Austinové se v úterý utkají světová jednička Iga Šwiateková z Polska s Ruskou Darjou Kasatkinovou a Američanka Cori Gauffová s Caroline Garciaovou z Francie.

Turnaj mistryň ve Fort Worthu

tvrdý povrch, dotace 5 milionů dolarů

Dvouhra:
Skupina Nancy Richeyové:

Sabalenková (7-Běl.) - Džábirová (2-Tun.) 3:6, 7:6 (7:5), 7:5
Sakkariová (5-Řec.) - Pegulaová (3-USA) 7:6 (8:6), 7:6 (7:4)

Čtyřhra
Skupina Rosie Casalsové:

Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Krawczyková, Schuursová (8-USA./Niz.) 6:4, 6:3
Sü I-fan, Jang Čao-süan (6-Čín.) - Gauffová, Pegulaová (3-USA) 6:4, 4:6, 10:7

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga