Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tsonga smetl Nadala a je už ve finále

  6:36aktualizováno  11:57
Melbourne - Prvním a zároveň překvapivým finalistou mužské dvouhry na tenisovém Australian Open se stal Jo-Wilfried Tsonga. Vítězné tažení nenasazeného Francouze nezastavil ani Španěl Rafael Nadal, kterého dvaadvacetiletý hráč tmavé pleti deklasoval 6:2, 6:3, 6:2. Ve finále ženské dvouhry se utkají Maria Šarapovová a Ana Ivanovičová.

Jo-Wilfried Tsonga | foto: Reuters

ČLÁNEK JE DOPLŇOVÁN

Ruská kráska deklasovala v semifinále Srbku Jelenu Jankovičovou 6:3, 6:1, další Srbka Ivanovičová přehrála Slovenku Danielu Hantuchovou ve třech setech 0:6, 6:3, 6:4.

Finálový soupeř Tsongy vzejde z pátečního duelu mezi světovou jedničkou Rogerem Federerem ze Švýcarska a Srbem Novakem Djokovičem.

Nadal se nevzmohl na výraznější odpor

Tsonga, jehož grandslamovým maximem byla dosud účast v osmifinále, působil po celý zápas jako mnohem ostřílenější hráč a favorizovanému Španělovi připravil jednu z nejdrtivějších porážek v kariéře.

Leccos o průběhu prvního semifinále naznačil už úvod, v němž se francouzský objev
dostal do vedení 3:0. S přehledem si kontroloval svůj servis a sadu uzavřel dalším ziskem Nadalova podání, tentokrát dokonce čistou hrou.

Vzápětí předvedl třetí game za sebou bez ztráty bodu a jasně demonstroval, kdo dnes vládl centrálnímu melbournskému dvorci. Také v druhé sadě Tsonga neomylnými a přesnými údery zatlačil Nadala do hluboké defenzivy a díky jednomu úspěšnému brejku se ujal vedení 2:0.

Jediná šance se Španělovi naskytla na začátku třetího dějství. Tsonga mu poprvé nabídl brejkboly, jenže Nadal ani jednu ze tří možností nevyužil a definitivně si tím podepsal svůj ortel. V euforii hrající Tsonga nakonec druhému nasazenému povolil jen sedm gamů a oplatil mu porážku z loňského US Open.

Nadal přitom v předchozím průběhu australského grandslamu neztratil ani set.

Urostlý Tsonga dnes předvedl bezchybný výkon a s mnohem zkušenějším soupeřem pořádně zametl. A to přesto, že zatím odehrál v životě jen čtyři grandslamové turnaje. "Je to neuvěřitelné, naprosto úžasné a já nevím, co ještě říct. Pro mě je to jako sen a já nemůžu věřit, že se stal realitou," rozplýval se po zápase Tsonga.

"Dneska jsem hrál opravdu neskutečně, nic na celém světě by mě dneska nezastavilo," pochvaloval si rozzářený francouzský obr, jemuž se přezdívá tenisový Muhammad Ali.

Před ostřílenějším sokem neměl žádný respekt a bez ostychu ho na kurtu proháněl ze strany na stranu. Nemilosrdně zakončoval jeden míč za druhým a také na síti předvedl několik výborných volejů. "Moje taktika byla zabíjet všechny míče a ony mi všechny spadly do kurtu. Co víc na to říct?" smál se šťastný Tsonga. "Rafael hraje pokaždé na stejně vysoké úrovni, ale já jsem se soustředil jen na svoji hru. Po kurtu jsem se pohyboval jako nikdy předtím," pochválil se Francouz.

V Melbourne kosí jednoho špičkového soupeře za druhým a jeho cesta v mnohém připomíná předloňské tažení nenasazeného Kypřana Marcose Baghdatise, jehož zastavil až Federer. Také Tsonga se může utkat s vládcem světového tenisu a dnešní úspěch ho pořádně navnadil.

"Vím, že bude těžké mě porazit," prohlásil sebevědomě. "Nechám na kurtu všechno. Všichni Francouzi jsou šťastní se mnou a já doufám, že se v neděli budou tísnit u televizních obrazovek," dodal Tsonga, jehož výkon ocenil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Nadal přiznal, že na soupeře dnes neměl. "Musíme si přiznat, že dneska hrál neuvěřitelně. Míče celou dobu umisťoval velmi tvrdě, podával neskutečně.

Bekhend snad nezkazil ani jediný, každý jeho forhend byl vítězný míč. Když na soupeře nemáte, musíte mu pogratulovat," vysekl Španěl Tsongovi poklonu.

Svůj výkon přitom nepovažoval za nikterak špatný. "Hrál jsem velmi dobře, ale dnes to nebylo dost na to, abych Tsongu porazil. Právě teď prožívá nejlepší okamžiky kariéry. Nehraje pod žádným tlakem, navíc mu všechno vychází," podivovala se světová dvojka.

"Každý míč mu spadne do hřiště, to není jeho reálná úroveň, opravdu ne. Je jisté, že nemůže hrát tak jako nyní každý víkend. To je prostě nemožné," tvrdil Nadal, podle něhož Tsongu snad ani nešlo porazit. "Skvěle běhal, psychicky to zvládl... Co můžu říct? Dnes večer jsem si u něj nevšiml jediné špatné věci. Musel bych ji hledat celou noc," dodal překvapený Nadal.

Šarapovová si zahraje desáté grandslamové finále

Dvacetiletá Šarapovová vstoupila do svého desátého semifinále na grandslamu tak, jak zakončila čtvrtfinálový souboj se světovou jedničkou Belgičankou Justine Heninovou. Agresivní a přesnou hrou nutila Jankovičovou k chybám a sama sbírala jeden vítězný míč za druhým.

Brzy získala výhodu dvojnásobného brejku, jenže vzápětí ji opustila jistota a o první sadu ještě musela bojovat. Nakonec Šarapovová využila při svém podání až šestý setbol a úvodní set získala v poměru 6:3.

Také v druhém dějství ztratila Jankovičová hned svůj první servis, navíc ji začaly trápit zdravotní problémy, kvůli nimž si musela vyžádat ošetření. Po návratu na dvorec Srbka viditelně přemáhala bolest v zádech a levém stehenním svalu a jen obtížně se pohybovala. Utkání dohrála s velkým sebezapřením, nakonec se jí alespoň podařilo odvrátit "kanára".

"Ucítila jsem opravdu podivnou bolest v zádech. Chtěla jsem to vzdát, ale to by nebylo fér vůči divákům. Je to semifinále grandslamu, a tak bych měla utkání dohrát až do konce," řekla srbská tenistka novinářům.

Na začátku druhé sady si vyžádala pauzu, aby si mohla dojít pro prášky proti bolesti. "Vzala jsem si tolik tišicích pilulek, použila jsem krém na mírnění bolesti, ale nebyl to sval, který bych si mohla obvázat, a to byl problém. Jakmile máte jedno zranění, je to jako řetězec. Přivodíte si mnoho dalších, protože vaše tělo se to snaží kompenzovat," posteskla si Jankovičová.

"Mrzí mě, že jsem nemohla odehrát stoprocentní zápas. Každopádně Maria si zasloužila vyhrát, hrála velmi, velmi dobře," dodala Jankovičová.

Vítězka Šarapovová opět neztratila ani set a stejně jako loni si zahraje o titul. "Jsem opravdu šťastná, že jsem prošla dál a jsem zpátky ve finále. Teď mohu využít zkušenosti z loňského finále," prohlásila  ruská kráska.

Skvělý nástup Hantuchové

Slovenka Hantuchová předvedla skvělý vstup do druhého semifinále a favorizovanou Srbku pořádně zaskočila. Během několika minut soupeřce dvakrát prorazila servis, získala potřebný klid a první sadu svého premiérového grandslamového semifinále dovedla k nečekaně jednoznačné výhře 6:0.

Díky lepšímu pohybu si Slovenka hned v úvodu druhého setu opět vypracovala brejkovou šanci, kterou zužitkovala vítězným fiftýnem. Dvacetiletá Srbka v
těchto fázích jen marně hledala formu ze čtvrtfinálového zápasu s Venus Williamsovou, první hru si připsala až za stavu 0:2 ve druhé sadě, když ji
poprvé výrazněji podrželo vlastní podání.

V tom okamžiku se ovšem vývoj druhé sady překvapivě otočil. Ivanovičová dokázala Hantuchové poprvé sebrat servis, zpřesnila údery a postupně přebírala otěže utkání. Slovenská hráčka nabídla soupeřce v osmém gamu dvojchybou další brejk a nabuzená Ivanovičová poslala čistou hrou při svém podání semifinálový duel do rozhodujícího dějství.

Třetí set přinesl nejvyrovnanější průběh. Obě tenistky si do stavu 4:4 držely vlastní servis, byť mladá Srbka musela odvracet jeden brejkbol. V deváté hře si naopak Ivanovičová připravila dvojitou šanci na brejk a díky veliké chybě Hantuchové při nahraném voleji se dostala do vedení, které vzápětí při svém podání potvrdila.

"Nebyla to žádná legrace, Daniela je těžká soupeřka. Věděla jsem, že si musím ve výměnách rychle chodit pro své údery, a byla jsem hodně frustrovaná, protože jsem s tím vývojem dlouho nemohla nic udělat," uvedla Ivanovičová.

Opět ji prý na nohy postavili diváci. "Vyhrávala jsem jen díky nim. Nebýt diváků, právě bych si rezervovala letenku na zpáteční let domů," žertovala čtvrtá nasazená, která se v sobotu pokusí získat první grandslamový titul.

Hantuchová se jen těžko smiřovala s prohrou, navíc ji rozlítilo, jak soupeřka pohybovala nohama před returny. "Bylo to směšné. Opravdu mě tím překvapila. Myslím, že to nebylo fér. Hrály jsme spolu předtím a nikdy to nedělala," zlobila se slovenská jednička, která si dokonce na údajné "pískání" botami stěžovala u rozhodčího.

Ivanovičová se ale hájila. "Jen jsem se snažila pohybovat nohama, abych
mohla dobře odreturnovat," tvrdila Srbka. Hantuchová na ni byla pořádně naštvaná, po konci zápasu jí jen letmo podala ruku.

"Je těžké, hodně těžké přijmout tuhle porážku. Ale v příštích dnech, až se podívám zpátky na Australian Open, tak to budu hodnotit jen velmi pozitivně," dodala Slovenka, která si poprvé v kariéře zahrála grandslamové semifinále.

VÝSLEDKY

Muži:
Dvouhra - semifinále:
Tsonga (Fr.) - Nadal (2-Šp.) 6:2, 6:3, 6:2

Čtyřhra - semifinále:
Clément, Llodra (7-Fr.) - Coetzee, Moodie (JAR) 6:3, 7:6 (11:9)
Erlich, Ram (8-Izr.) - Bhúpathí, Knowles (6-Ind./Bah.) 6:4, 6:4

Ženy:
Dvouhra - semifinále:

Šarapovová (5-Rus.) - Jankovičová (3-Srb.) 6:3, 6:1. 
Ivanovičová (4-Srb.) - Hantuchová (9-SR) 0:6, 6:3, 6:4

Čtyřhra - semifinále:
A. Bondarenková, K. Bondarenková (Ukr.) - Medinaová, Ruanová (10-Šp.) 6:2, 6:4

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Sun Tchien-tchien, Zimonjič (5-Čína/Srb.) - Blacková, Hanley (1-Zimb./Austr.) 4:6, 7:6 (9:7), 10:8
Jen C', Knowles (3-Čína/Bah.) - Čchia-ťün Čchung, Erlich (6-Tchaj-wan/Izr.) 6:4, 6:4

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  14.6 23:50

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

EURO 2024 ONLINE: Šampionát začal nejvyšší výhrou v historii zahajovacích zápasů

10. června 2024  9:47,  aktualizováno  15.6

Sledujeme online Mistrovství Evropy ve fotbale se pomalu rozjíždí. Zahájeno bude zápasem domácího Německa se...

Výkon skoro na titul, zní z Německa. Takhle jsme chtěli začít, řekl kapitán

15. června 2024

Fotbalové Německo je v euforii. „To byl výkon skoro na titul,“ křičí nejčtenější německý deník...

Dědo, já fandím Ronaldovi. Haškové o tátovi u nároďáku i následnících rodu

15. června 2024

Premium Ivan junior dokáže mluvit úplně stejným tónem jako táta. Pavel je zase stejně startovací. Kluci...

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  14.6 23:50

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik tolik, že se jejich cena...