Tenista zlepšil Rusku náladu

M O S K V A - Po měsíci plném špatných zpráv, který si vysloužil označení "černý srpen", mohlo dnes Rusko začít slavit. O radost v zemi se postaral Marat Safin, jenž se v neděli po vítězství nad Petem Samprasem stal prvním ruským tenistou, který získal titul na US Open. Ruská média se chytila šance referovat po bombovém útoku v centru Moskvy, potopení jaderné ponorky Kursk a požáru televizní věže Ostankino konečně o něčem pozitivním.

Televizní stanice opakovaně vysílaly záběry, zachycující, jak Safin po vítězném míčku klesl na kolena a políbil povrch kurtu Arthura Ashe. Lidé přerušili práci, aby se mohli s přáteli podělit o radostnou novinu. Prezident Vladimir Putin poslal dvacetiletému hráči blahopřejný telegram. "Neroztřásl jste se tváří v tvář jednomu z nejobávanějších a nejúspěšnějších soupeřů. Váš jiskrný a mistrovský výkon dokázal, že ve světě tenisu se objevila nová jasná hvězda. Jsme všichni pyšní, že dnešním vítězem je Rus," napsal Putin tenistovi.

Safin, jenž sezónu zahájil sérií porážek, si triumf patřičně vychutnal. "Jsem nevýslovně šťastný a doufám, že uspěji i na olympijských hrách v Sydney," svěřil se v rozhovoru agentuře ITAR-Tass.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga