Lukáš Rosol v daviscupovém čtvrtfinále v Kazachstánu

Lukáš Rosol v daviscupovém čtvrtfinále v Kazachstánu | foto: AP

Tenista musí být trochu hajzlík, říká Rosol

  • 12
Odhásil se z velkého turnaje v Monte Carlu, který se hraje tento týden. "Už toho na mě bylo moc," říká tenista Lukáš Rosol. Spousta turnajů, Davis Cup a... smrt otce, se kterým roky nemluvil.

Na úvod něco málo k image tenisty Lukáše Rosola. "Prý se lidem zdám jako namyšlený frajírek," řekl v rozhovoru pro Magazín DNES, který vyjde tento čtvrtek.

"Mně to nepřijde. My Češi jsme takoví ušlápnutí. Jako bychom se pořád něčeho báli a říkali: Nás si nevšímejte, my jsme jen Češi... A pak přijde Američan a všichni si z něj sednou na zadek."

Rosol, hrdina nedávného Davis Cupu v Kazachstánu, je znám tím, že není zrovna diplomat. Říká, co si myslí. "Raoniče pošlu zpátky do Kanady," byla jedna ze sebevědomých vět, která přispěla k jeho pověsti.

"A co mám říkat? Že snad uhraju pár gamů? Mně rodiče vždycky před turnajem říkali: Přijedeme na finále. A já chtěl, aby přijeli. Tak jsem nemohl mít cíle, že postoupím do třetího kola."

Rodiče... Rozhovor vznikal ve chvíli, kdy jeho otec po kolapsu ležel v kritickém stavu v nemocnici. O víkendu zemřel. "Po rozvodu rodičů jsme se přestali stýkat," vysvětluje špatné vztahy s ním. "Ale teď si člověk pár věcí uvědomí. Naši si za ušetřené peníze mohli třeba postavit dům. A oni je dali do mě."

Řeč došla i na povahu tenistů. "Mimo kurt, ať je každý hráč, jaký chce. Ale při zápase musí být trochu hajzlík." A následují recepty, jak toho dosáhnout.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga