Andy Murray vyhrál v Cincinnati první turnaj série Masters v kariéře. | foto: Reuters

Tenista Murray má premiérový titul z turnaje Masters

  • 5
Britský tenista Andy Murray vyhrál turnaj série Masters v americkém Cincinnati. Osmý nasazený přehrál ve finále světovou trojku Novaka Djokoviče ze Srbska ve dvou setech 7:6(4) a 7:6(5). Pro Murraye je to první titul z turnaje Masters v kariéře. V Montrealu zvítězila Dinara Safinová, která finálovou výhrou 6:2, 6:1 zastavila spanilou jízdu Slovenky Cibulkové.
Murray porazil Djokoviče podruhé za sebou, minulý týden Srba přehrál ve čtvrtfinále v Montrealu. Vzájemnou bilanci upravil na 2:4 ve svůj neprospěch.

Finále v Cincinnati trvalo téměř dvě a půl hodiny a Brit proměnil až šestý mečbol. Obě sady musela rozhodnout až zkrácená hra. V té první se k ní tenisté dopracovali poté, co ani jednou neprolomili soupeřův servis. V tie-breaku vyhrál Murray 7:4.

V úvodu druhého setu se Djokovičovi podařil brejk, ale Murray si ho vzápětí vzal zpět.

V osmé hře se znovu Murrayovi při Srbově servisu zadařilo a za stavu 5:3 podával na vítězství v turnaji. Ale k titulu mu nestačili ani čtyři mečboly. Jednadvacetiletý Djokovič svému jen o týden staršímu soupeři brejk oplatil a set dospěl znovu do zkrácené hry.

V ní nakonec Brit Djokoviče udolal 7:5. Za výhru inkasoval devátý hráč světa 420 tisíc dolarů.

Dvouhra - finále:
Murray (8-Brit.) - Djokovič (3-Srb.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:5).

Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Erlich, Ram (3-Izr.) 4:6, 7:6 (7:2), 10:7.

MONTREAL

Slovenská tenistka Dominika Cibulková na turnaji v Montrealu na svůj první titul na okruhu WTA nedosáhla. V dnešním finále podlehla 2:6, 1:6 Rusce Dinaře Safinové, která vyhrála druhý turnaj za sebou.

Devatenáctiletá Cibulková i tak prožila týden snů. V Kanadě porazila Rusky Jelenu Dementěvovou, Naděždu Petrovovou, loňskou wimbledonskou finalistku Marion Bartoliovou a především budoucí světovou jedničku Jelenu Jankovičovou. Až dnes její spanilou jízdu zastavila Safinová a utkání vyhrála za 68 minut.

Mladší sestra bývalé světové jedničky Marata Safina navázala na svůj týden starý triumf z Los Angeles a získala osmý titul v kariéře.

Cibulkové by mělo její úspěšné tažení pomoci poprvé v kariéře do elitní dvacítky žebříčku.

Dvouhra - finále:
Safinová (7-Rus.) - Cibulková (SR) 6:2, 6:1

Čtyřhra - finále:

Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Kirilenková, Pennettaová (Rus./It.) 6:1, 6:1.

STOCKHOLM

Osmnáctiletá Dánka Caroline Wozniacká si připsala svůj premiérový titul na okruhu WTA, když ve finále ve Stockholmu smetla Rusku Věru Duševinovou 6:0 a 6:2. Vítězka wimbledonské juniorky z roku 2006 dnes stejně jako její soupeřka musela absolvovat ještě ranní semifinále, v němž vyřadila nasazenou jedničku Agnieszku Radwaňskou, ale ani to netrvalo o mnoho déle.

Také Duševinová hrála ve svém prvním finále, ale ani ve druhém vzájemném souboji na Wozniackou recept nenašla. Jejich první duel skončil letos v Portoroži ještě jasnějším výsledkem, když o čtyři roky mladší Dánka ztratila jediný game.

V ryze českém finále čtyřhry si zajistily prvenství Iveta Benešová s Barborou Záhlavovou-Strýcovou. Pětadvacetileté Benešové, pro kterou znamená stockholmská výhra již druhý letošní titul ve čtyřhře, tak ideálně vyšla příprava na olympijský turnaj, kde nastoupí po boku Nicole Vaidišové.

Dvouhra - semifinále:

Wozniacká (4-Dán.) - A. Radwaňská (1-Pol.) 6:4, 6:1
Duševinová (Rus.) - Srebotniková (3-Slovin.) 6.1, 6:2

Dvouhra - finále:
Wozniacká (4-Dán.) - Duševinová (Rus.) 6:0, 6:2.

Čtyřhra - finále:
Benešová, Záhlavová-Strýcová (4-ČR) - Cetkovská, Šafářová (ČR) 7:5, 6:4.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga