Jan Mertl na turnaji v Ostravě. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Mertl bojoval v Ostravě se soupeřem, ale i s pauzami kvůli dešti

  • 1
Kroupy. Průtrž mračen. Lehký déšť. Pořádnou zkouškou prošel tenisový turnaj Prosperita Open hned ve svém prvním dnu. "Třikrát jsme začali hrát," řekl český tenista Jan Mertl. "Nemám to rád, protože člověk není v tempu. A obzvlášť s tím Španělem Diezem." To zmínil svého pondělního soupeře, jehož porazil 6:3, 6:2.

"Chtěl jsem ho tlačit, ale tím, jak se utkání pořád přerušovalo, tak nějakou dobu trvalo, než jsem se dostal do hry. Jakmile jsme začali hrát potřetí a vydrželi až do konce, tak jsem měl větší jistotu."

Co si Mertl od turnaje slibuje? "Hrát co nejlépe, i když antuka není zrovna můj oblíbený povrch, ale zdejší kurty jsou hodně rychlé," uvedl Mertl, který byl prvním z českých tenistů, kteří ve dvouhře postoupili.

V pondělí do dvouher naskočí další Češi. Mezi nimi nasazená jednička Radek Štěpánek, který se utká s Bělorusem Vladimírem Ignatikem. Duel začne nejdříve v 15.30 hodin

Program startuje v 10 hodin, tohle jsou soupeři Čechů v 1. kole: Hájek - Menendez-Maceiras (Španělsko), Minář - Rola (Slovinsko), Hernych - Haider-Maurer (Rakousko), Pospíšil - Robert (Francie), Michalička - Kuzněcov (Rusko), Pavlásek - Smirnov (Ukrajina) a Lustyk - Mesároš (Chorvatsko).

Z challengeru dotovaného 100 000 dolary se omluvil Lukáš Rosol, který měl být nasazenou dvojkou. "Hrál finále turnaje ATP v Bukurešti (prohrál s Dimitrovem 6:7, 2:6 - pozn. red.)," uvedl ředitel turnaje Václav Roubíček. "K tomu se tam dostal ve čtyřhře do semifinále, takže byl unavený. Říkal, že by u nás nechtěl vypadnout v prvním kole." 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga