Radek Štěpánek

Radek Štěpánek | foto: AP

Hájek na turnaji v Prostějově smetl Štěpánka, povolil mu pouze tři hry

  • 27
V jasnou záležitost se proměnilo české semifinále tenisového challengeru mužů v Prostějově. Trojnásobný vítěz turnaje Jan Hájek smetl druhého nasazeného Radka Štěpánka po výsledku 6:2, 6:1. Zvítězit stihl Hájek za 67 minut, soupeře předčil pestrostí úderů, přesnými prohozy, šestkrát mu sebral podání.

Finálovým soupeřem Hájka bude v sobotu třetí nasazený Němec Florian Mayer, který zdolal po tuhém boji Poláka Jerzyho Janowicze 7:5 a 7:5.

"Navzdory jednoznačnému výsledku nebyl zápas jednoduchý," poznamenal Hájek, který svou hru postavil na důslednosti, odhodlání a soustředěnosti na každý míček. Vyšly mu začátky obou setů, což mu psychicky pomohlo.

"Základem byl můj výborný return. Radek nemohl spoléhat na svou hru servis a volej. Vznikl z toho tento výsledek, který je pro Radka až příliš krutý," dodal spokojený Hájek, který se netají cílem vybojovat čtvrté prostějovské vítězství.

Turnaj na Hané Hájkovi maximálně vyhovuje a vždy na přelomu května a června se potká s výbornou formou. "Nevím, čím to je. Všichni se mě na to ptají. Doma se mi hraje dobře, protože tu mám známé a rodinu," usmíval se Hájek, vítěz turnaje z let 2006, 2009 a 2010.

Štěpánek se v zápase nezmohl na vážnější odpor. "Rozhodly moje nevynucené chyby. Snažil jsem se hrát agresivně, nešel mi ale servis, o který jsem se nemohl opřít," nehledal Štěpánek výmluvy.

"Honza se dobře bránil. Tahle hra mu seděla. Nemohl jsem rozvinout svůj tlak," poznamenal Štěpánek. Teď českou dvojku čeká turnaj na trávě v Halle. "Prostějovský turnaj mi pomohl získat zpět kondici a herní režim. Snad to budu moci v dalších turnajích prodat," dodal Štěpánek.

Osmadvacetiletý Němec Mayer, vítěz devíti challengerů, dlouho hledal protizbraň na dělové podání vysokého Janowicze. Servis jednadvacetiletého Poláka dosahoval rychlosti až přes 200 km/hod. Maeyrovi se podařilo získat soupeřovo podání až v koncovkách obou setů. Tvrdá hra Janowiczovi
vyhovovala, problémy ale měl s volnější hrou, kdy často chyboval.   Sobotní finále začne v Prostějově v 11:00.

Challenger mužů UniCredit Czech Open v Prostějově

- dotace 106 500 eur, antuka

Dvouhra - semifinále:
Hájek (ČR) - Štěpánek (2-ČR) 6:2, 6:1
Mayer (3-Něm.) - Janowicz (Pol.) 7:5, 7:5

Čtyřhra - finále:
Cheng-Peng Hsieh, Hsin-Han Lee (Tchaj-wan) - Ebelthite, Peers (Austr.) 7:5, 7:5.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga