Lukáš Dlouhý (vpravo) a Leander Paes (vlevo) spolu s ředitelem ATP Adamem Helfantem před zahájením Turnaje mistrů v Londýně

Lukáš Dlouhý (vpravo) a Leander Paes (vlevo) spolu s ředitelem ATP Adamem Helfantem před zahájením Turnaje mistrů v Londýně | foto: AP

Tenisový rozchod. Dlouhého indický parťák jde k filmu

  • 1
Londýn (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Seděli u jednoho stolu, hezky o sobě mluvili, hrají spolu deblové finále sezony. Ale už brzy se rozejdou. Čech Dlouhý a Ind Paes.

Zůstáváme kamarády, ale hrát spolu už dál nemůžeme... Tenisová dvojice Dlouhý – Paes, jež loni dobyla dva grandslamové tituly, se po Turnaji mistrů v Londýně rozpadne.

"Lukáš je jako můj bratr, zůstává jedním z mých nejbližších přátel, jenže v poslední době jsme ztratili naše kouzlo," prohlásil na tiskové konferenci Leander Paes, deblová legenda a přirozený showman, který má zjevně rád pozornost.

Poslední půlrok se jemu a Dlouhému nevydařil. Ve Wimbledonu vypadli ve 2. kole, na US Open hned v prvním. V neděli pak podlehli na Turnaji mistrů, kam se společně kvalifikovali už potřetí, polským soupeřům Fyrstenbergovi s Matkowským 3:6, 6:7.

Rozchod momentálně čtvrté dvojice na světě není nějak zvlášť srdceryvnou ani výjimečnou záležitostí. Na sklonku roku se většina tenisových párů dohaduje o budoucnosti. "Je to jenom byznys, jsme dál kámoši," řekl Dlouhý. "Ale jednou to přijít muselo, Leander nemůže hrát věčně, takže to holt zkusím s někým jiným."

Když se Dlouhý rozhlížel po Paesově nástupci, většina špičkových deblistů už měla jasno. A tak Dlouhý v lednu začne s méně známým Australanem Hanleym, na pár akcích se sejde taky s krajanem Štěpánkem.

"Hanley je pracovitý, ani se Štěpcem by to nemuselo být špatné," řekl sedmadvacetiletý hráč. Paes, jenž se od českého parťáka naučil řadu výrazů v jeho jazyce, se pro příští sezonu na částečný úvazek dohodl s krajanem Bhupátím. A hodlá se také věnovat herecké kariéře. Zlákaly ho nabídky z Bollywoodu, indické obdoby losangeleské filmové továrny.

"Ano, už jsem začal natáčet. Bollywood naštěstí už nestojí jen na zpěvu a tanci. To nejsou moje nejsilnější disciplíny, počítám spíš s vážnými rolemi," říká sedmatřicetiletý Paes, jenž je ve své vlasti velkou celebritou. "Teď pracuju na jednom dramatu a tancovat v něm nemusím ani vteřinu. Indické publikum je čím dál vzdělanější a náročnější."

Možná se však trochu nechal inspirovat bollywoodskými "slaďáky", když v Londýně nastínil možné pokračování příběhu s dobrým českým známým. "S Lukášem vycházíme báječně, rozumíme si, máme podobný smysl pro humor," tvrdí Paes. "I proto si dovedu představit, že se k sobě jednou zase vrátíme."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga