Thanasi Kokkinakis v prvním kole US Open

Thanasi Kokkinakis v prvním kole US Open | foto: AP

Vzdávám se. Tenisové US Open napočítalo rekordní počet obětí

  • 60
New York (Od našeho zpravodaje) - Ani pro zdravého člověka není zrovna snadné sprintovat dvě nebo tři hodiny v dusném vedru po betonu a bušit raketou do míčů. A pro některé notně opotřebované tenisty, jejichž sezona se zvolna chýlí k závěru, se dokončení střetnutí na US Open proměnilo v brutální zkoušku vůle. I proto už v prvním kole na Flushing Meadows skrečovalo svá utkání deset mužů a dvě ženy.

Součet znamená překonání neblahého grandslamového rekordu. Před čtyřmi lety se právě v New Yorku nedohrálo devět partií úvodního kola.

Mezi oběťmi krušných podmínek se objevila i vcelku známá jména Baghdatis, Gulbis, Kokkinakis či Štěpánek.

Australan Kokkinakis udatně bojoval s Francouzem Gasquetem, než ho skolily křeče. Štěpánek zase doufal, že přechytračí Turka Ilhana, jenže zatuhly mu svaly podél krční páteře.

V honbě za odměnami a při touze šplhnout si po žebříčku tenisté často uspěchají léčbu drobného úrazu. Nebo přechodí nachlazení. Jakmile se blíží grandslam, starost o zdraví jde mnohdy stranou. Nikdo přece nechce chybět v Melbourne, Paříži, Londýně nebo New Yorku, kde se rozděluje nejvíc peněz a bodů.

Právě na posledním z nejslavnějších podniků se pravidelně projevuje náročnost sezony. Ještě před startem US Open se odhlásila například Ruska Šarapovová. A třeba Češka Šafářová sice dohrála své první utkání, nicméně poté prozradila, že má natažený břišní sval a musí se kurýrovat.

Výraznou většinu skrečujících tvoří muži. Proto se do diskuzí odborníků opět vloudila otázka: Není čas zavést i na grandslamech zápasy na dva vítězné sety?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga