Karolína Plíšková na turnaji v Tchien-ťinu.

Karolína Plíšková na turnaji v Tchien-ťinu. | foto: Profimedia.cz

Plíšková třetí titul roku nezískala. V Tchien-ťinu prohrála s Garciaovou

  • 54
Tenistka Karolína Plíšková nestačila ve finále turnaje v Tchien-ťinu na Francouzku Caroline Garciaovou 6:7, 3:6 a přišla o možnost si už nyní zajistit účast na Turnaji mistryň. O postup na vrchol sezony v Singapuru musí bojovat ještě na turnaji v Moskvě, který začne v pondělí.

Kdo bojuje o Turnaj mistryň?

6. Sloane Stephensová (USA) 3943 bodu
7. Elian Svitolinová (Ukr.) 3850
8. Karolína Plíšková (ČR) 3840
9. Kiki Bertensová (Niz.) 3710

Pozn.: Na závěrečný turnaj roku postupuje osm nejlepších tenistek podle žebříčku WTA Road to Singapore. První pětka včetně Petry Kvitové už má účast jistou.

V hodinovém prvním setu finále v Tchien-ťinu prohrávala Plíšková v páté hře už 0:40, ale všechny tři brejkboly odvrátila. 

Sama se nemohla při podání soupeřky prosadit. Tie-break prohrála 7:9, přitom ho začala dobře. Vedla 5:1 a za stavu 6:5 nevyužila po bekhendu do autu setbol.

Ve druhé sadě Plíšková dvakrát přišla o servis a rychle prohrávala 0:5. Dokázala jeden brejk stáhnout a snížit na 3:5, ale vývoj už neotočila.

Garciaová získala první titul v sezoně, naposledy se radovala vloni z dvou trofejí za sebou ve Wu-chanu a Pekingu. „Obě jsme výborně servírovaly, byla to hodně intenzivní první sada. Byla jsem o něco agresivnější a to myslím rozhodlo v prvním setu,“ řekla čtyřiadvacetiletá francouzská tenistka. „Navíc jsem v Číně získala už tři tituly, to mi taky přineslo štěstí,“ dodala.

Jistotu postupu na Turnaj mistryň tak Plíšková odložila. Letenku do Singapuru si totiž mohla zajistit právě v neděli ziskem třetího titulu letošní sezony. 

Šanci bojovat o Masters tak stále živí i Nizozemka Kiki Bertensová, jež je rovněž přihlášena na turnaj v Moskvě. Tam ale nebude startovat průběžně sedmá Svitolinová. Díky tomu už získala jistotu účasti v Singapuru Američanka Sloane Stephensová, která je v pořadí sezony šestá.

Deblový titul pro Peschkeovou

Květa Peschkeová s Američankou českého původu Nicole Melicharovou ovládly na turnaji Tchien-ťinu čtyřhru a získaly druhý společný titul. Turnajové trojky ve finále porazily australský pár Monique Adamczaková, Jessica Mooreová 6:4 a 6:2.

Již jisté účastnice Turnaje mistryň Peschkeová s Melicharovou se spolu z triumfu poprvé radovaly v dubnu v Praze. Třiačtyřicetiletá Peschkeová vedle toho letos slavila i v San Jose po boku Čchan Jüng-žan z Tchaj-wanu a celkem získala už 31 deblových titulů.

Turnaj žen v Tchien-ťinu

tvrdý povrch, dotace 750 000 dolarů

Dvouhra - finále:
Garciaová (2-Fr.) - Karolína Plíšková (1-ČR) 7:6 (9:7), 6:3

Čtyřhra - finále:
Melicharová, Peschkeová (3-USA/ČR) - Adamczaková, Mooreová (Austr.) 6:4, 6:2

Djokovič korunoval šanghajské tažení titulem

Srbský tenista Novak Djokovič korunoval návrat na druhé místo žebříčku ATP vítězstvím na turnaji v Šanghaji. Chorvata Bornu Čoriče, semifinálového přemožitele obhájce titulu Rogera Federera, ve finále porazil 6:3, 6:4 a asijský podnik Masters ovládl počtvrté.

Jedenatřicetiletému Djokovičovi k sesazení Švýcara Federera z druhého místa pořadí ATP stačil postup do finále. O deset let mladšímu Čoričovi nedal šanci, po hodině a 36 minutách proměnil čtvrtý mečbol a potvrdil, že je po zranění lokte a nejistých výkonech z úvodu sezony definitivně zpět v někdejší formě.

Vítěz posledních dvou grandslamových turnajů Wimbledonu a US Open prodloužil svou vítěznou sérii na 18 zápasů a získal 72. titul v kariéře. V Šanghaji vyhrál všechny čtyři finále, do nichž nastoupil, na území Číny má finálovou bilanci 11:0. Získal i šest titulů v Pekingu a vyhrál Turnaj mistrů, který se v roce 2008 konal v Šanghaji.

„Je to fenomenální. Jsem na to velice pyšný,“ řekl Djokovič po zápase. „Poslední tři čtyři měsíce pro mne byly úžasné. V mojí hře nebylo moc nedostatků, zvlášť tento týden. Všechno perfektně zapadalo,“ dodal bývalý první hráč světa.

Na turnajích Masters posbíral už 32 trofejí a jeden triumf mu schází na rekordmana Španěla Rafaela Nadala. Ve světovém žebříčku na něj ztrácí pouze 35 bodů.

Turnaj mužů v Šanghaji

tvrdý povrch, dotace 7 086 700 dolarů

Dvouhra - finále:
Djokovič (2-Srb.) - Čorič (13-Chorv.) 6:3, 6:4

Čtyřhra - finále:
Kubot, Melo (3-Pol./Braz.) - J. Murray, Soares (6-Brit./Braz.) 6:4, 6:2

Jastremská slaví v Hongkongu první titul na WTA

Ukrajinská tenistka Dajana Jastremská získala na turnaji v Hongkongu první titul na okruhu WTA. Osmnáctiletá hráčka porazila při své finálové premiéře šestou nasazenou Číňanku Wang Čchiang 6:2, 6:1.

Finalistka wimbledonské juniorky z roku 2016 vstupovala do turnaje jako 102. hráčka světového žebříčku. Ziskem titulu si výrazně vylepší dosavadní maximum, kterým bylo 96. místo z letošního září. V novém vydání pořadí WTA se posune do poloviny sedmé desítky.

Šestadvacetiletou soupeřku Jastremská porazila hladce za 66 minut. Wang Čchiang za sebou měla náročný sobotní program, v němž nejprve dohrávala odložené čtvrtfinále s první nasazenou Elinou Svitolinovou z Ukrajiny a pak dvě hodiny a 42 minut bojovala o postup do finále s bývalou světovou jedničkou Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska. O třetí titul v sezoně i kariéře usilovala marně.

Turnaj žen v Hongkongu

tvrdý povrch, dotace 750 000 dolarů

Dvouhra - finále:
Jastremská (Ukr.) - Wang Čchiang (6-Čína) 6:2, 6:1

Čtyřhra - finále:
Stosurová, Čang Šuaj (Austr./Čína) - Aojamaová, Marozavová (4-Jap./Běl.) 6:4, 6:4

Giorgiová po třech letech triumfovala na okruhu WTA

Italská tenistka Camila Giorgiová získala v Linci po tříleté pauze druhý titul v kariéře. Turnajová pětka porazila ve finále Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou za necelou hodinu hladce 6:3, 6:1 a navázala na premiérový triumf z Hertogenbosche z roku 2015.

Šestadvacetiletá Giorgiová uspěla v Linci na druhý pokus. V roce 2014 hrála v Rakousku finále poprvé, tehdy ale nestačila na Karolínu Plíškovou. Tentokrát nedala Alexandrovové, která do hlavní soutěže postoupila z kvalifikace a v prvním kole vyřadila Kateřinu Siniakovou, šanci. Za vítězství obdržela šek na 43 tisíc dolarů.

Turnaj žen v Linci

tvrdý povrch, dotace 250.000 dolarů

Dvouhra - finále:
Giorgiová (5-It.) - Alexandrovová (Rus.) 6:3, 6:1

Čtyřhra - finále:
Flipkensová, Larssonová (3-Belg./Švéd.) - Atawová, Grönefeldová (1-USA/Něm.) 4:6, 6:4, 10:5.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga