TAK TOHLE VYŠLO. Petra Kvitová ve finále turnaje v New Havenu.

TAK TOHLE VYŠLO. Petra Kvitová ve finále turnaje v New Havenu. | foto: AP

Kvitová slaví turnajový titul, Berdych nevyužil tři mečboly a prohrál

  • 270
Tenistka Petra Kvitová potvrzuje před US Open výbornou formu. Ve finále v New Havenu zdolala Rusku Marii Kirilenkovou 7:6 (11:9), 7:5 a po nedávném vítězství v Montrealu získala letošní druhý turnajový titul.

Naopak pár Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká na stejném místě na deblový triumf nedosáhl a nevedlo se ani Tomášovi Berdychovi, který ve finále ve Winston-Salemu neproměnil tři mečboly a s Američanem Johnem Isnerem prohrál v tie-breaku třetího setu 9:11.

Kvitová báječně otočila druhý set

Za devátý titul v kariéře Kvitová získala 107 tisíc dolarů (přes dva miliony korun) a 470 bodů do světového žebříčku a potvrdila skvělou formu na amerických betonech, kde se jí až dosud nedařilo.

Po premiérovém zámořském titulu z Montrealu hrála finále v Cincinnati a navázala dalším triumfem v New Havenu. "Je to neuvěřitelné. Hrála jsem tři turnaje ve třech týdnech a dva jsem vyhrála," jásala Kvitová. 

Před posledním grandslamem sezony se tak stala jednou z hlavních favoritek. "Odehrála jsem hodně zápasů, cítím se na kurtu uvolněně a věřím si. Doufám, že to tak půjde dál i na US Open," prohlásila Kvitová, kterou čeká v pondělí v New Yorku v prvním kole Slovinka Polona Hercogová.

Druhá nasazená česká hráčka zvítězila nad turnajovou sedmičkou za dvě hodiny a sedm minut a oplatila Kirilenkové porážku ze čtvrtfinále olympijského turnaje.

BEKHEND. Petra Kvitová ve finále turnaje v New Havenu.
POLIBEK RAKETĚ. Maria Kirilenková ve finále turnaje v New Havenu.
VYBERU TO. Petra Kvitová ve finále turnaje v New Havenu.

ČESKÝ TRIUMF. Momentky z finálového souboje mezi Petrou Kvitovou a Marií Kirilenkovou.

K vítězství si pomohla sedmi esy, zatímco Ruska nezahrála ani jedno. V úvodním setu si soupeřky třikrát prolomily podání a rozhodoval až tie-break, který loňská wimbledonská šampionka vyhrála 11:9.

Ve druhé sadě za stavu 2:2 přišla Kvitová dvakrát za sebou o svůj servis a zdálo se, že Kirilenková vyrovná na 1:1 na sety. "Po tom tie-breaku jsem měla krizi, došla mi energie. Vypadalo to, že tam chodím, neběhám," přiznala vítězka loňského Turnaje mistryň.  

Po velké bitvě v osmém gamu však dvaadvacetiletá česká tenistka zahájila velký obrat a zápas zakončila čistou hrou při podání ruské hráčky. "Snažila jsem se nepřemýšlet o taktice a úderech a začala prostě hrát míč víc do kurtu. Najednou to bylo 7:5, překvapilo mě to," poznamenala Kvitová.

Vzájemnou bilanci zápasů s Kirilenkovou tak vyrovnala na 3:3, Ruska však nespokojená nebyla. "I když jsem prohrála, cítím se fajn. Hrála jsem tady fakt dobře, i teď to byl dobrý zápas. Na konci jsem měla smůlu," podotkla Kirilenková, kterou z lóže podporoval její přítel hokejista Alexandr Ovečkin.

Hlaváčková s Hradeckou v New Havenu na titul nedosáhly

České tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká titul ve čtyřhře v New Havenu nezískaly. Stříbrné olympijské medailistky ve finále prohrály s prvním párem světového žebříčku Američankami Liezel Huberovou a Lisou Raymondovou 6:4, 0:6 a 4:10.

Hlaváčková s Hradeckou mohly po nedávném triumfu v Cincinnati získat druhý turnajový triumf za sebou. V generálce na US Open v New Havenu však výkon z olympijského semifinále, ve kterém Huberovou s Raymondovou porazily, nezopakovaly.

Turnaj žen v New Havenu

- tvrdý povrch, dotace 637 000 dolarů

Dvouhra - finále:
Kvitová (2-ČR) - Kirilenková (7-Rus.) 7:6 (11:9), 7:5

Čtyřhra - finále:
Huberová, Raymondová (1-USA) - Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) 4:6, 6:0, 10:4

Berdych nabízenou šanci nevyužil

V americkém Winston-Salemu byl nesmírně blízko druhému letošnímu turnajovému titulu, Tomáš Berdych měl dokonce tři mečboly, ale dramatické finále nakonec prohrál. Domácí John Isner udolal českého tenistu 3:6, 6:4 a 7:6 (11:9).

Druhý nasazený český hráč podlehl obhájci trofeje za dvě hodiny a 26 minut. Přitom začal dobře, na turnaji dosud na ztratil jen jeden set a první sadu získal za 35 minut, když soupeři dokázal dvakrát sebrat podání.

Do druhé ale vstoupil zle a hned v úvodu o přišel servis. Proti spolehlivě podávajícímu soupeři, který celkem nastřílel 22 es, už manko nedohnal.

Ve třetím setu si oba hráči drželi podání a rozhodnout musela zkrácená hra. V ní sice Berdych dokázal napravit nevydařený start, otočil skóre z 1:3 na 5:3 a vypracoval si tři mečboly, ani jeden ale po nevynucených chybách nevyužil.

Z pátého titulu v kariéře se tak nakonec radoval Isner. Za vítězství získal prémii 73 930 z celkové dotace 553 125 dolarů. Berdych za finálovou účast v generálce na US Open inkasoval 42 090 dolarů.

Turnaj mužů ve Winston-Salemu

- tvrdý povrch, dotace 553 125 dolarů

Dvouhra - finále:
Isner (3-USA) - Berdych (2-ČR) 3:6, 6:4, 7:6 (11:9)

Čtyřhra - finále:
González, Lipsky (Mex./USA) - Andújar, Mayer (Šp./Arg.) 6:3, 4:6, 10:2

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga