Markéta Vondroušová

Markéta Vondroušová | foto: ČTK

Vondroušová v Chicagu dál vítězí, zdolala Collinsovou a je v semifinále

  • 13
Sice na turnaji v Chicagu ztratila první set, ale její skvělá jízda pokračuje. Markéta Vondroušová si zahraje čtvrté letošní po výhře 6:7, 6:0, 7:6 nad domácí tenistkou Danielle Collinsovou. O druhé finále v sezoně se Vondroušová střetne s nasazenou dvojkou Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska, která porazila 6:3, 6:2 překvapení turnaje, 200. hráčku žebříčku Mai Hontamaovou z Japonska.

„Byl to dost těžký zápas, mentálně i fyzicky, soupeřku hnalo domácí publikum,“ hodnotila Vondroušová duel na online tiskovce. 

„Obě jsme od začátky bojovaly, první set byl vyrovnaný, já pak začala dobře podávat a ona byla trochu dole. Ale šlo vidět, že se připravovala na třetí set. Jsem moc ráda, že se mi nakonec povedlo vyhrát.“

S dvojnásobnou grandslamovou šampionkou Muguruzaovou se Vondroušová letos utkala v semifinále melbournského Yarra Valley Classic a uhrála pouze jeden game.

Vondroušová s Collinsovou bojovala více než dvě a půl hodiny. Po první sadě ztracené 4:7 v tie-breaku druhou sadu ovládla za necelé půl hodiny a vynutila si rozhodující set. V něm prohrála svůj servis na 3:4 a 5:6, ale domácí tenistka ani jednou nedokázala brejk potvrdit.

Utkání, v jehož dramatických momentech si hráčky často stěžovaly na výroky čárových rozhodčích, tak dospělo do další zkrácené hry. V ní se Vondroušová ujala vedení 4:1, náskok už nepustila a vyhrála 7:3. Hráčky udělaly v zápase celkem 25 dvojchyb, z toho 15 poražená Collinsová.

Dvaadvacetiletá svěřenkyně trenéra Jana Mertla v Chicagu navázala na semifinále v Lucemburku, které hrála před dvěma týdny. Mezi nejlepšími čtyřmi byla Vondroušová také v úvodu sezony v Melbourne před Australian Open a na olympijském turnaji v Tokiu, kde si zahrála své jediné letošní finále.

Bencicová si poranila koleno a zápas s Rybakinovou nedohrála

Olympijská vítězka Švýcarka Belinda Bencicová nedohrála čtvrtfinálový zápas na turnaji v Chicagu. Kvůli zranění kolena vzdala Jeleně Rybakinové za stavu 4:6 a 1:3. Kazašská tenistka se o postup do finále utká s Ons Džabúrovou z Tuniska-

Bencicová v repríze olympijského semifinále z Tokia vzdala Rybakinové poté, co si poranila pravé koleno. „Takhle jsem samozřejmě zápas končit nechtěla. Přeju Belindě brzké uzdravení,“ řekla Rybakinová.

Džabúrová zdolala nasazenou jedničku Elinu Svitolinovou z Ukrajiny poprvé na čtvrtý pokus. Světová šestnáctka přehrála šestou tenistku žebříčku 6:4, 6:2. „Jsem ráda, že jsem se poučila z předchozích porážek, nejen proti ní,“ uvedla Džabúrová, jež v červnu v Birminghamu vyhrála jako první Tunisanka v historii turnaj WTA.

Turnaj žen v Chicagu

tvrdý povrch, dotace 565.530 dolarů

Dvouhra - čtvrtfinále:
Vondroušová (ČR) - Collinsová (10-USA) 6:7 (4:7), 6:0, 7:6 (7:3)
Muguruzaová (2-Šp.) - Hontamaová (Jap.) 6:3, 6:2
Džabúrová (6-Tun.) - Svitolinová (1-Ukr.) 6:4, 6:2
Rybakinová (5-Kaz.) - Bencicová (3-Švýc.) 6:4, 3:1 skreč

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Peschkeová, Petkovicová (ČR/Něm.) - Guarachiová, Krawczyková (3-Chile/USA) 4:6, 6:4, 10:8

O titul v Nur-Sultanu budou hrát Putincevová a Van Uytvancková

Premiérový ročník tenisového turnaje žen v Nur-Sultanu může mít domácí vítězku. Do finále se probojovaly Kazaška Julia Putincevová nasazená jako číslo jedna, která porazila Švédku Rebeccu Petersonovou 6:2, 6:4, a dvojka Alison Van Uytvancková. Belgická tenistka zdolala Rumunku Jaqueline Cristianovou dvakrát 6:3.

Podle vzájemné bilance bude favoritkou sobotního zápasu Putincevová, která porazila Van Uytvanckovou ve všech čtyřech dosavadních utkáních. Dvě nejvýše nasazené hráčky se dostaly do finále turnaje WTA poprvé od loňského listopadu.

Putincevovou i Van Uytvanckovou čeká shodně páté finále v kariéře. Sedmadvacetiletá Belgičanka proměnila všechny čtyři dosavadní účasti v titul, naposledy předloni v Taškentu. O rok mladší Putincevová už letos vyhrála v červenci v Budapešti a má šanci na druhý triumf v životě.

Rubljov po týdnu opět přehrál Schwartzmana a míří za novým titulem ze San Diega

Ruský tenista Andrej Rubljov plní roli největšího favorita nového turnaje ATP Tour v San Diegu. Ve čtvrtfinále porazil opět po týdnu Diega Schwartzmana, s nímž si poradil i v Laver Cupu v Bostonu. V pátek na San Diego Open zvítězil pátý hráč světového žebříčku nad Argentincem 6:1 a 7:5.

„Zápas v Laver Cupu mi hrozně moc pomohl, protože předtím jsme proti sobě hrozně dlouho nehráli a já nevěděl, co čekat,“ řekl třiadvacetiletý Rubljov, osminásobný šampion z okruhu ATP. V semifinále ho čeká Brit Cameron Norrie.

Druhý nasazený Nor Casper Ruud po bývalém grandslamovém šampionovi Andym Murraym vyřadil i Lorenza Sonega z Itálie (6:1, 6:4) a o finále si zahraje proti Bulharu Grigoru Dimitrovovi. 

Turnaj mužů v San Diegu

tvrdý povrch, dotace 661.800 dolarů

Dvouhra - čtvrtfinále:
Norrie (Brit.) - Shapovalov (4-Kan.) 6:3, 6:1
Rubljov (1-Rus.) - Schwartzman (6-Arg.) 6:1, 7:5
Ruud (2-Nor.) - Sonego (9-It.) 6:1, 6:4
Dimitrov (Bulh.) - Karacev (Rus.) 6:1, 1:6, 6:2

Turnaj žen v Nur-Sultanu

tvrdý povrch, dotace 235.238 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Putincevová (1-Kaz.) - Petersonová (6-Švéd.) 6:2, 6:4
Van Uytvancková (2-Belg.) - Cristianová (Rum.) 6:3, 6:3

Turnaj mužů v Sofii

tvrdý povrch, dotace 481.270 eur

Dvouhra - čtvrtfinále:
Monfils (2-Fr.) - Mager (It.) 6:2, 6:2
Giron (USA) - Millman (8-Austr.) 6:4, 6:2
Sinner (1-It.) - Duckworth (Austr.) 7:6 (7:4), 6:4
Krajinovič (5-Srb.) - Majchrzak (Pol.) 6:3, 4:6, 6:3

...

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga