ŘEV FINALISTY. Britský tenista Andy Murray prožívá semifinále Australian Open,...

ŘEV FINALISTY. Britský tenista Andy Murray prožívá semifinále Australian Open, které nakonec v pěti setech vyhrál. | foto: Reuters

Jsem připraven být tátou, řekl Murray. A co ve finále na Djokoviče?

  • 13
Když britský tenista Andy Murray v pátek zvládl další pětisetové semifinálové drama proti Milosi Raonicovi, které se v Melbourne protáhlo skoro až do půlnoci, dostal pak na kurtu od Jima Couriera také jednu „nesportovní“ otázku.

„Jste připraven být otcem?“

„Já doufám! Už jsem přečetl spoustu knih,“ odpověděl Murray.

Už brzy se dočká, jeho manželka Kim dokonce při Australian Open nepodporuje kudrnatého Skota v dějišti turnaje. Termín porodu totiž lékaři stanovili na začátek února.

Tak tedy: jak Murrayho změní otcovství?

Inspirací by pro něj mohl být jeho nedělní finálový soupeř. Ze světové jedničky Novaka Djokoviče se stal táta předloni v říjnu. S manželkou Jelenou si rodičovství vyloženě užívají, syn Stefan vnesl do Srbova osobního života radost, kterou si Djokovič přenáší i na kurt.

„Je to skvělé, každý úspěch je pak sladší,“ tvrdí taťka Nole, který prožil v nové roli báječný rok 2015.

Na Djokoviče momentálně nikdo nemá. I legendární Švýcar Roger Federer proti němu vypadal v semifinále jako hráč ze druhé ligy.

Murray se teď chce vzepřít. Na úvodním grandslamovém podniku se dostal do souboje o titul popáté. Čtyřikrát prohrál. Třikrát právě s Djokovičem, naposledy loni. „Musím hrát svůj nejlepší tenis, protože Novak hraje výtečně,“ prohlásil. „Už jsme se tady střetli hodněkrát, ale snad to teď skončí lepším výsledkem,“ doufá dvojnásobný grandslamový šampion.

Má na to, aby Djokoviče porazil? Favoritem rozhodně nebude, avšak Murray patří k nejlepším obranářům a vzpomeňte, jaké problémy měl srbský suverén s podobně hrajícím Francouzem Gillem Simonem v osmifinále.

Murray si každopádně už připsal jedno malé „rodinné“ vítězství. Poprvé v moderních dějinách tenisu si na jednom grandslamovém turnaji zahrají dva bratři finále v singlu i deblu.Jamie Murray spolu s Brazilcem Brunem Soaresem zvítězili ve finále proti Radkovi Štěpánkovi s Danielem Nestorem.

„Je to neuvěřitelné. Nečekal bych, že se nám to může povést,“ komentoval unikátní počin Andy.

Nigel Sears, trenér tenistky Any Ivanovičové, zkolaboval na tribuně přímo při...

Jak je pro Murrayho důležitá rodina, dokázal, když v průběhu turnaje zkolaboval jeho tchán Nigel Sears přímo při zápase Ivanovičové. Brit na vedlejším kurtu dohrál a hned spěchal do melbournské nemocnice.

Vypadá to, že 28letý Murray bude i dobrým tátou, navíc prohlásil, že pokud manželka začne rodit, bez ohledu na finálový souboj skočí na letadlo a poletí za ní. Pokud se tak nestane, zkusí si poradit s vrstevníkem Djokovičem.

Finále mužů na Australian Open ON-LINE

Souboj Djokovič vs. Murray sledujte v neděli od 9.30 SEČ.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga