Alizé Cornetová

Alizé Cornetová | foto: Reuters

Tenisové turnaje: vítězství slaví Bautista, Troicki a Cornetová

  • 1
Tenisový turnaj mužů v Aucklandu vyhrál Španěl Roberto Bautista. Američan Jack Sock finálové utkání za stavu 1:6 a 0:1 skrečoval kvůli nemoci. Srb Victor Troicki obhájil loňský triumf na turnaji v Sydney a získal třetí titul v kariéře. Ve finále zdolal Grigora Dimitrova z Bulharska 2:6, 6:1, 7:6. Turnaj v Hobartu ovládla Francouzka Alizé Cornetová, jež ve finále smetla Kanaďanku Eugenii Bouchardovou 6:1, 6:2 a získala pátý titul na okruhu WTA.

Socka ve finále v Aucklandu zastavila viróza

Jack Sock skrečoval finále proti Robertu Bautistovi kvůli viróze, která ho trápila už během semifinále, v němž vyřadil čtyřnásobného vítěze turnaje a světovou osmičku Španěla Davida Ferrera.

Finálový zápas skončil už po 28 minutách, protože Sock vůbec nebyl schopen Bautistovi čelit. „Chci se všem omluvit, že jsem zápas nedohrál. Chtěl jsem to alespoň zkusit. Stejně jako včera, člověk nikdy neví, co se může stát,“ řekl Sock divákům.

Bautista vyhrál poprvé turnaj na tvrdém povrchu, když navázal na předloňské triumfy ve Stuttgartu (antuka) a v Hertogenboschi (tráva). Cestou za titulem 25. hráč světa porazil čtyři bývalé vítěze turnaje včetně obhájce prvenství Jiřího Veselého, kterého vyřadil hned v prvním kole.

„Byl to úžasný týden, hrál jsem výborně a připsal si cenné výhry,“ pochvaloval si sedmadvacetiletý Španěl.

Turnaj mužů v Aucklandu

tvrdý povrch, dotace 520 070 dolarů

Dvouhra - finále:
Bautista (8-Šp.) - Sock (USA) 6:1, 1:0, skreč.

Čtyřhra - finále:
Pavič, Venus (Chorv./N. Zél.) - Butorac, Lipsky (4-USA) 7:5, 6:4.

Úspěšná obhajoba Troického

Devětadvacetiletý Troicki dosud na okruhu ATP uspěl jen v roce 2010 v Moskvě a loni právě v Sydney. V sobotu na rok starý úspěch navázal, i když do finálového zápasu 22. hráč světa nevstoupil dobře.

Čtvrtý nasazený Dimitrov v prvním setu diktoval tempo a vyhrál 6:2. Pak však získal Troicki převahu na servisu, využil všechny tři brejkboly a rychle srovnal stav.

V závěrečném setu už šlo o vyrovnanou bitvu, ve které oba hráči ztratili po jednom servisu. Troicki si pomohl šesti esy, odvrátil osm brejkbolů a tie-break získal ve svůj prospěch v poměru 9:7. Dimitrovovi utekla šance na pátý titul v kariéře.

Turnaj mužů a žen v Sydney

tvrdý povrch

Muži (dotace 461 330 dolarů):
Dvouhra - finále:
Troicki (3-Srb.) - Dimitrov (4-Bulh.) 2:6, 6:1, 7:6 (9:7).

Čtyřhra - finále:
J. Murray, Soares (Brit./Braz.) - Bopanna, Mergea (4-Indie/Rum.) 6:3, 7:6 (8:6).

Cornetová ztratila s Bouchardovou jen tři hry

Bouchardová se v předchozích zápasech v generálce na Australian Open předvedla v solidní formě, ale v souboji s pětadvacetiletou Francouzkou Cornetovou nestačila. Ve větru se předloňská finalistka Wimbledonu potýkala s podáním a udělala pět dvojchyb.

„Měla jsem to dneska těžké, nešlo mi to,“ řekla bývalá světová pětka, která loni na US Open utrpěla po pádu v šatně otřes mozku a zbytek sezony musela vynechat. Během pauzy klesla v žebříčku až na konec páté desítky.

„Vítr nám to dneska zkomplikoval oběma. Snažila jsem se udržet koncentraci a má radost, že jsem získala trofej. Je teprve moje pátá, takže je to pro mě opravdu mimořádná věc,“ řekla Cornetová, 42. hráčka světa.

Turnaj žen v Hobartu

tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů

Dvouhra - finále:
Cornetová (7-Fr.) - Bouchardová (Kan.) 6:1, 6:2.

Čtyřhra - finále:
Chan Sin-jün, McHaleová (Čína/USA) - Birrellová, Wolfeová (Austr.) 6:3, 6:0.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga