Conchita Martínezová a Karolína Plíšková

Conchita Martínezová a Karolína Plíšková | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Slavná trenérka Plíškové: Kája a grandslam? Věřím jí. I jiné se dočkaly

  • 32
Paříž (Od našeho zpravodaje) - A teď to začíná naplno. Karolína Plíšková po dvou snadných výhrách vyhlíží na Roland Garros tvrdou dřinu ve 3. kole, čeká ji rozjetá antukářka Petra Martičová. Světová dvojka si věří – i kvůli tomu, jak ji cepuje Conchita Martínezová. „Kája se hodně lepší,“ říká španělská legenda.

Plíšková, nejlepší hráčka na okruhu bez vyhraného grandslamu? Tuto charakteristiku slýchá Češka už docela dlouho. V Paříži je její cesta pořád ještě na začátku, ale podle slavné trenérky Plíškové je důležitější, že společně kráčí žádoucím směrem.

Roland Garros 2019

Zpravodajství, rozhovory, zákulisí

„Jediný správný přístup je co nejvíc pracovat. Udělat všechno pro to, aby se stala tou nejlepší možnou hráčkou. Pak výsledky přijdou,“ věří Martínezová, wimbledonská vítězka a finalistka Roland Garros.

Španělská tréninková nátura se prostě nezapře.

Martičová vs. Kar. Plíšková

Sledujte od 11.00 online.

„V Káju věřím na sto procent,“ říká. „Důležité je vidět, že se pořád chce posouvat. Je světovou dvojkou, bojuje o tituly. Letos to jde velmi, velmi dobře. Je zbytečné se dostávat pod tlak tím, že musí vyhrát grandslam. Podívejte se na Halepovou, Wozniackou… Trvalo jim to dlouho, ale dočkaly se. Jasně, jiné zase ne, ale prostě je v první řadě potřeba dokázat ze sebe vymáčknout maximum.“

Plíšková si před soubojem s Chorvatkou Martičovou hodinu zatrénovala v přilehlém areálu. Martínezová svými údery stále nezapře bývalou skvělou tenistku a to, co dovádělo k úspěchu ji, přenáší i na svoji českou svěřenkyni.

„Hodně jsme pracovaly na pohybu, na schopnosti udržet intenzitu hry, na agresivitě,“ popisuje. „Kája se taky zlepšila v defenzivě. V mentalitě: když jde na kurt, nenechá tam nic jen tak, o každý míč bojuje. I v přechodu na síť. Taky chceme do určitých úderů přidat víc spinu, víc používat čopy. Kája má výbornou ruku, s raketou může předvádět hodně věcí. Na tom všem budeme pracovat i nadále.“

Plíšková sice došla v roce 2017 na Roland Garros do semifinále, přesto pro ni antuka není ideálním povrchem. V hlavních pařížských arénách je hodně pomalá, pohyb na ní pro světovou dvojku není tak snadný jako jinde.

„Kája je hodně vysoká, ale pohybuje se dobře,“ soudí Martínezová. „A zároveň je tam pořád prostor ke zlepšení. Máme výborného kondičáka, drilujeme na kurtu i mimo něj.“

Pro páteční první velký pařížský test se to všechno bude hodit. 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga