Suk si soupeře pro baráž nevybírá

  • 2
Praha, Udžda - Z plánu na rok 2006 má český daviscupový tým splněnou polovinu: vítězstvím 5:0 v Maroku si zajistil postup do zářijové baráže. V ní bude čtveřice pod vedením kapitána Cyrila Suka bojovat o návrat do světové skupiny. "Soupeř? Lepší hratelný než nehratelný, ale atraktivní protivník," říká Suk.

Jméno protivníka pro souboj, který je naplánován na 22. - 24. září, se tenisté dozví při středečním losování.

Výběr je pestrý.

Loňského přemožitele Čechů v barážovém utkání - Německo doplňují v seznamu týmů, snažících se o udržení mezi šestnáctičlennou elitou loňský finalista Slovensko,  pak Švédsko, Rakousko, Nizozemsko, Španělsko a Švýcarsko se světovou jedničkou Rogerem Federerem.

Kromě Česka by se o mezi elitu v příštím roce rádi podívali Italové, Belgičani, tenisté Srbska a Černé Hory, Koreje, Thajska, Mexika i Brazílie - všechno týmy, které postoupili do baráže z regionálních zón.

"Bude záležet na nasazení," zdůrazňuje Suk. To zveřejní představitelé Mezinárodní tenisové federace v úterý. "Ale je jasné, že je lepší hratelný protivník, než nehratelný, atraktivní," nechce se český kapitán pouštět do spekulací.

Momentálně vyhodnocuje situaci z marockého víkendu - tým se srovnal s absencí aktuální české jedničky Radka Štěpánka i zraněného Jiřího Nováka, na poslední chvíli řešil kapitán Suk navíc zdravotní problém Robina Vika.

"Horečka 39,5 je dost krizový problém," netajil šéf českého kvarteta. Nelehký moment absolvoval i v úvodním utkání. Tomáš Zíb prohrával ve třetí sadě s El Aarejem 3:5. "Stačilo mu říct, aby bojoval, nenechal se rozhodit špatným dvorcem a koncentroval se na svou hru."

Pochvalu si od kapitána vysloužil debutant Lukáš Dlouhý, který nastoupil s Tomášem Berdychem ve čtyřhře a vyhrál úvodní nedělní dvouhru (byť za rozhodnutého stavu). "Obstál na výbornou," říká Suk.

Objeví se Dlouhý v týmu i před podzimní baráží? Kapitán českého výběru s předstihem několika měsíců sestavu neskládá. 

Kromě čtveřice z víkendového klání však musí pozorovat své kolegy-deblisty a čekat, jestli a případně v jakém zdravotním stavu se na dvorce vrátí Jiří Novák. "Hrát budou ti, co mají nejlepší formu. Jirka odehrál v Davisově poháru svoje nejlepší zápasy, takže by byl jistě posilou," dodává Cyril Suk. 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga