Tenisté v Maroku zvládli i čtyřhru, zahrají si baráž

  • 3
Udžda - Čeští tenisté se pokusí o návrat do Světové skupiny Davisova poháru. Ve druhém kole Evropsko-africké zóny snadno přešli přes domácí Maroko, vítězství si zajistili už ve čtyřhře a na postupu do baráže nic nezmění ani nedělní dvouhry. Rozhodující třetí bod získali Tomáš Berdych s Lukášem Dlouhým.

"Kluci nedali soupeři šanci a přehráli je po všech stránkách. Maročané byli jasně horším párem," řekl kapitán Cyril Suk ke čtyřhře a byl rád, že je zápas rozhodnutý. "Vést po dvou dnech tři nula je snem každého kapitána."

Suk udělal oproti původní nominaci očekávanou změnu a poslal do čtyřhry Berdycha místo Robina Vika. "Rozhodli jsme se k této kombinaci v pátek večer a ukázalo se, že to bylo správné," řekl Suk.

Berdych s Dlouhým se opírali o kvalitní servis a soupeře jasně převyšovali na síti i v returnech. V  úvodní sadě získali první brejk v sedmé hře při podání Ouahabiho a o dva gamy později prorazili servis i Zaidimu.

"Byli bojovní, ale udrželi jsme to pod kontrolou," řekl Dlouhý.

Na začátku druhého setu Češi zaváhali. Berdych přišel o podání a domácí vedli 2:0, jenomže pak český pár získal sedm her po sobě, druhý set 6:2 a jasně kráčel za očekávanou výhrou.

Ve třetím setu se Berdych s Dlouhým dobře doplňovali a jeden brejk jim stačil k výhře 6:3.

Dlouhý ve čtyřhře absolvoval úspěšnou daviscupovou premiéru. "Byl jsem trochu nervózní, ale hned od začátku se ukázalo, že budeme dominovat, a to mě uklidnilo. Hráli jsme dobrý tenis," řekl Dlouhý.

"Své premiéry se zhostil na výbornou," chválil ho Suk. Dlouhý si dal výhrou dárek k nedělním třiadvacátým narozeninám. "Je to určitě hezký, ale doufám, že to tady ještě vylepšíme," dodal tenista.

V pátečních dvouhrách se o české body postarali Tomáš Zíb a Berdych. Dá se očekávat, že v neděli dostane premiérově šanci také Vik.

Soupeře pro baráž, která se uskuteční 22. až 24. září, budou tenisté  znát do týdne.

Hrát by mohli například se Švédskem, Německem, které je loni poslalo poprvé v historii do daviscupové druhé ligy, Slovenskem, Rakouskem, Španělskem, Nizozemskem či Švýcarskem, za které by mohla nastoupit i suverénní světová jednička Roger Federer.

Maroko - Česko 0:3 po čtyřhře
Ziadi, Ouahabi - Berdych, Dlouhý 3:6, 2:6, 3:6.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga