Střídání stráží: Capriatiová je jednička

Filderstadt - Konečně změna. To, nač mnohý tenisový fanoušek dlouho čekal, se naplnilo. Na prvním místě ženského žebříčku se po roce a půl vystřídaly stráže, Martinu Hingisovou nahradila Jennifer Capriatiová. Až na samém konci sezony tak bylo zviditelněno to, co se v ženském tenisu míchalo po celý tento rok.

Martina Hingisová se dlouho trápila, po první čtvrtině roku jí nevyšlo snad vůbec nic. Stále se ovšem tvrdošíjně držela na čele zebříčku díky bodům z loňska. Do výsledkové mizérie přišlo nyní ve Filderstadtu, na jejím oblíbeném turnaji, vážné zranění. Zbytek sezony je ztracen a tím také možnost obhájit body. Vyřazení v semifinále znamenalo pro Švýcarku konec 73 týdnů trvajícího kralování.

Pětadvacet bodů, to je číselně vyjádřený rozdíl, který nyní povyšuje Jennifer Capriatiovou nad Hingisovou. Za letošek je však třeba ještě zahrnout dva úvodní grandslamy, semifinále dvou zbývajících a jeden turnajový titul navíc. I ve vzájemných soubojích předváděla Američanka víc a vyhrávala, její výkonost byla daleko stabilnější.

V souvislosti s Capriatiovou je neustále připomínán její kostrbatý vzestup, kdy z tenisového nebe klesla až na samé dno, ke drogám a krádežím. Nyní je zpět, vyrovnaná sama se sebou a silnější. "Jsem na sebe hrdá, že se mi podařilo vyhrabat z toho všeho, abych teď mohla hrát a užívat si tenis," prohlásila a dodala, že tím snad ukazuje lidem, aby neztráceli nikdy naději. "Stačí být pozitivní a věřit si. Dobré věci přijdou," prohlašuje tenistka.

Už v minulých sezonách předváděla dobrý tenis, ale letos skutečně ovládla dění v ženské špičce. Žádná z tenistek nedokázala hrát tak vyrovnaně, bez výkonostních výkyvů. "V posledních letech jsem začala dávat sportu víc a letos v Austrálii se to všechno nastartovalo. Od té doby hraju skutečně dobře," hodnotí sezonu, jež jí vynesla na vrchol.

Vše bylo jasné hned poté, co Martina Hingisová vzdala v semifinále turnaje ve Filderstadtu. Capriatiová, jež sama vypadla už o kolo dříve, však nechtěla nic zakřiknout. "Raději počkám, až to bude černé na bílém," odsouvala oslavy. Nebylo však proč, brzy měla potvrzeno: 1. Capriatiová 4867, 2. Hingisová 4842. "O něčem takovém sní každé dítě. Myslím, že to ocením, až budu o něco starší," tvrdila šťastná hráčka.

Další krok na cestě za starou slávou udělal Capriatiová (vpravo) čtvrtfinálovým vítězstvím nad Japonkou Sugijamaovou.

Jenifer Capriatiová odehrává bekhendový úder v semifinálovém utkání Australian Open proti Lindsay Davenportové

Američanka Jenifer Capriatiová zahrává bekhendový return v zápase na turnaji v Oklahoma City

Jenifer Capriatiová se ve finále berlínského turnaje utkala s Francouzkou Mauresmovou

Jennifer Capriatiová neměla v zápase s Chorvatkou Lučičovou příliš práce.

Američanka Jennifer Capriatiová porazila v semifinále tenisového mistrovství Francie v Paříži světovou jedničku Martinu Hingisovou.

Až po nevídaném boji zvítězila americká tenistka Jennifer Capriatiová ve finále French Open nad Belgičankou Kim Clijstersovou.

Jennifer Capriatiová se raduje z postupu do semifinále US Open přes Amelii Mauresmovou


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga