Štěpánek se těší na wimbledonskou trávu

  • 7
Praha - Zatímco pro většinu českých tenistů bývá wimbledonská tráva nutným zlem, Radek Štěpánek se do areálu All England Clubu, kde se nejslavnější grandslamový turnaj v příštím týdnu rozběhne, vysloveně těší. Loni poprvé se dostal v Londýně do hlavní soutěže a z kvalifikace se blýskl postupem do třetího kola. Nyní osmatřicátý hráč žebříčku pro nasazování do turnajů odletěl ve středu do anglické metropole, aby si v tréninku prověřil kvalitu "střihu" letošní trávy.

Do Anglie Štěpánek odjel s vizitkou čtvrtfinalisty turnaje na trávě v Halle. Teď pár dnů odpočíval, dával do pořádku bolavý loket a absolvoval konzultaci se svým rádcem Petrem Kordou.  "Wimbledon? To je přeci tráva a jahody," vysypal ze sebe Štěpánek v rozhovoru pro ČTK. Se svým agresivním herním projevem se mnohými zavrhovaného povrchu nebojí.

"Mám trávu rád, je to příjemné," usmíval se čtyřiadvacetiletý karvinský tenista.  Travnatý povrch s nízkými odskoky nahrává tvrdě servírujícím hráčům s říznými voleji. "To je samozřejmě nejúčinnější," kývl Štěpánek. Vzápětí upozornil, že Wimbledon není jen o podání. To loni doložil Australan Lleyton Hewitt, který turnaj vyhrál hrou od základní čáry.

"I když dá soupeř čtyřicet es, dá se zápas urvat v tie-breacích. A trošku je vždy potřeba štěstí," mínil český tenista.  Po French Open je pro hru na trávě důležité změnit pohyb. Na klouzání typické pro antukový mazlavý povrch musí tenisté hodně rychle zapomenout.

"Všechny míče se musí poctivě vyběhávat. Je to specifické, ale každý se s tím nějak vyrovná," řekl Štěpánek. Ve středu zajel do Prahy a strávil část dne s Kordou. Bývalý vítěz Australian Open mu radí déle než rok a Štěpánkovi jeho názory pomáhají.

"To si nechám pro sebe," tajil svěřenec trenéra Tomáše Krupy, o čem tentokrát mluvili. "Chvíli jsme si popovídali. Jedu do Wimbledonu v klidu," ujistil.  Prvním Štěpánkovým soupeřem bude Julien Boutter. Francouz měl problémy se zraněním a letos vyhrál turnaj v Casablance. "Hraje nahoru dolů. Dokáže porazit fantastického hráče a vzápětí předvést podprůměrný výkon," zjistil Štěpánek.

"Nebudu se starat o něj, ale o svoji hru a uvidíme, jak to dopadne," dodal.  V osmifinále by si teoreticky mohl zahrát se svým deblovým partnerem a kamarádem Jiřím Novákem. Štěpánek se ale nechtěl v pavouku koukat příliš daleko. "Nepřemýšlím o tom, kam dojdu. Hlavně se na trávu opravdu těším," zopakoval tenista. 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga