Tenista Radek Štěpánek na turnaji v Římě.

Tenista Radek Štěpánek na turnaji v Římě. | foto: ČTK

Štěpánek postoupil do čtvrtfinále, čeká ho Federer

  • 7
Český tenista Radek Štěpánek postoupil na turnaji v Římě už do čtvrtfinále. Na podniku série Masters vyřadil peruánského soupeře Luise Hornu. Velké překvapení se zrodilo v Berlíně, kde ve třetím kole vypadla světová jednička Justine Heninová z Belgie.

Turnaj v Římě

Radka Štěpánka čeká ve čtvrtfinále turnaje v Římě nejtěžší možný soupeř. Český tenista bude hrát o postup do semifinále se světovou jedničkou Rogerem Federerem. Švýcarský hráč porazil ve třetím kole chorvatského dlouhána Iva Karloviče 7:6 a 6:3.

Do zápasu se Štěpánkem nastoupí jako jasný favorit Federer. S českým 27. tenistou světového žebříčku se zatím utkal šestkrát a jen jednou prohrál. Na rodáka z Karviné nestačil pouze před šesti lety v prvním vzájemném utkání na turnaji v Gstaadu.

Štěpánka nezlomil ani nevydařený druhý set, ve kterém mu Horna dovolil
uhrát jediný game. Rozhodující sada totiž opět patřila devětadvacetiletému Čechovi a rodák z Karviné ji vyhrál poměrem 6:3.

Ve čtvrtfinále by měl Štěpánek podle předpokladů narazit na světovou
jedničku Federera, kterého čeká duel třetího kola proti nenasazenému Ivu Karlovičovi. Šestadvacetiletý Švýcar se s chorvatským obrem zatím v kariéře utkal pětkrát a ani jednou neodešel poražen.

Dvouhra - 3. kolo:
Štěpánek (ČR) - Horna (Peru) 6:4, 1:6, 6:3
Federer (1-Švýc.) - Karlovič (Chorv.) 7:6 (7:4), 6:3
Djokovič (3-Srb.) - Andrejev (Rus.) 6:3, 3:6, 6:3
Almagro (Šp.) - Gonzalez (12-Chile) bez boje
Robredo (14-Šp.) - Davyděnko (4-Rus.) 4:6, 6:2, 7:6 (7:4)
Roddick (6-USA) - Bolelli (It.) 7:6 (7:5), 6:3
Blake (8-USA) - Verdasco (Šp.) 5:7, 7:5, 6:2
Wawrinka (Švýc.) - Ferrero (Šp.) 6:4, 6:3.

Turnaj v Berlíně

Ruská tenistka Dinara Safinová se na turnaji v Berlíně postarala o překvapení, když ve třetím kole vyřadila světovou jedničku Justine Heninovou. Třináctá nasazená hráčka zvítězila nad favorizovanou Belgičankou 5:7, 6:3, 6:1 a porazila ji poprvé v kariéře.

Prohra Heninové podle jejích vlastních slov zkomplikovala přípravu na Roland Garros, kde bude útočit na pátý triumf. "Turnaj v Berlíně pro mě nebyl důležitý jen jako herní příprava, ale hlavně jsem zde chtěla nabrat potřebné sebevědomí, které mi momentálně chybí," řekla po utkání agentuře Reuters.

Trojnásobná šampionka turnaje v Berlíně vyhrála nad dvaadvacetiletou
Safinovou, které patří ve světovém žebříčku 17. příčka, všech pět
dosavadních vzájemných zápasů. Se sestrou bývalé mužské světové jedničky Marata Safina navíc Heninová nikdy neztratila ani set.

Tentokrát se však pětadvacetileté Belgičance na oblíbené antuce nedařilo a hned osmkrát ztratila podání. "Nevidím chybu v mojí hře, nebo špatné fyzičce. Prostě mi chybí odvaha využít všechny příležitosti, které mi soupeřka poskytne. Na tom musím zapracovat," prohlásila Heninová.

Podle Safinové je zakolísání její soupeřky jen ojedinělou záležitostí. "Když vyhrajete úplně všechno, jste svým způsobem unavení a už se tolik nesoustředíte na vítězství. Všichni jsme jenom lidé a nemůžeme každý zápas odehrát na sto procent," prohlásila ruská tenistka, jejíž soupeřkou ve čtvrtfinále bude pátá nasazená Serena Williamsová, která porazila Agnieszku Radwaňskou.

S turnajem se také rozloučila loňská finalistka Světlana Kuzněcovová. Ruská tenistka potvrdila, že se jí proti Aljoně Bondarenkové nedaří, a ukrajinské tenistce podlehla i v druhém vzájemném utkání.

Dvouhra - 3. kolo:
Safinová (13-Rus.) - Heninová (1-Belg.) 5:7, 6:3, 6:1
A. Bondarenková (15-Ukr.) - Kuzněcovová (3-Rus.) 1:6, 6:2, 6:2
Dementěvová (7-Rus.) - Duševinová (Rus.) 7:5, 6:3
S. Williamsová (5-USA) - A. Radwaňská (11-Pol.) 6:3, 6:1
Szavayová (10-Maď.) - Bartoliová (8-Fr.) 7:5, 7:5
Azarenková (Běl.) - Dulková (Arg.) 6:3, 6:1
Ivanovičová (2-Srb.) - Bammerová (Rak.) 7:5, 4:6, 6:4
Čtyřhra - 2. kolo:
Peschkeová, Stubbsová (2-ČR/Austr.) - Ťi Čchun-mej, Sun Šeng-nan (Čína) 6:3, 7:5.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga