Radek Štěpánek a Leander Paes.

Radek Štěpánek a Leander Paes. | foto: AP

Štěpánek s Paesem měli v semifinále Turnaje mistrů mečbol. Ale prohráli

  • 6
Lndýn (Od zpravodajky iDNES.cz) - Poslední velký titul letošní sezony nezískají. Radek Štěpánek s Leanderem Paesem prohráli v semifinále Turnaje mistrů s indickou dvojici Rohan Bopanna, Maheš Bhúpáthí po dramatu v super-tiebreaku 6:4, 1:6, 10:12. Pro Štěpánka však letošní sezona ještě neskončila - o víkendu jej v Praze čeká daviscupové finále proti Španělsku.

První společnou sezonu na okruhu ATP uzavřelo duo Štěpánek, Paes semifinálovou účastí na Turnaji mistrů.

ON-LINE

Bilance třiatřicetiletého českého tenisty a o pět let staršího Inda je přesto impozantní: vyhráli Australian Open, turnaje v Miami a v Šanghaji, hráli ve finále US Open a mezi čtyřmi nejlepšími na Turnaji mistrů.

"Sahali jsme po finále, ale nedopadlo to. Ale pokud budeme příští rok takhle pracovat a užívat si to, věřím, že šance ještě bude,"  nastínil Štěpánek další spolupráci s indickým tenistou.

Super-tiebreakové drama pro Indy

Ve vyrovnaných výměnách s dobře returnujícím pátou nasazenou dvojicí jakoby Paes se Štěpánkem v úvodních hrách hledali cestu za vítěznými míči.

Ale první možnost na brejk využili stoprocentně - Indové sice při podání Bhúpáthího odvrátili tři brejkboly zejména díky výbornému podání, ale když v rozhodujícím momentu Štěpánek perfektně trefil return Bhúpáthímu pod nohy, poslal indický tenista míček pouze do sítě. Důležitý brejk třetí nasazený pár turnaje udržel a Štěpánek doservíroval set k vítězství.

Jenže v druhé části hry indická dvojice přidala ještě víc na důrazu, dobré podání Bopanny podpořili kvalitními returny a dvěma rychlými brejky v řadě získali Bopanna, Bhúpáthí rychlé vedení 5:1 a set získali poměrem 6:1.

"Poprvé na turnaji na nás přišla ve druhéms etu slabší chvilka," přiznal český tenista.

V závěrečném super-tiebreaku ze začátku kralovali Štěpánek s Paesem, vedli 7:3 i 8:5 a po Paesově smeči měli za stavu 9:8 dokonce mečbol. Ale neproměnili a vzápětí museli odvracet mečbol soupeřů.

První ještě Paes smečí odvrátil, ten druhý už ne - prudký zásah Bopanny na síti ukončil působení páru Štěpánek, Paes v Londýně...

"Super-tiebreak jsme měli skvěle rozehraný, ale nedokázali jsme ukončit výměny, nahrané voleje jsme bohužel zkazili, a to se promítlo v závěrečných bodech. Oni začali hrát uvolněněji. Spíš bych řekl, že jsme si to prohráli sami, než že jsme byli poraženi" dodal Radek Štěpánek.

Londýn - Turnaj mistrů

(dotace 5,5 milionu liber, tvrdý povrch)

Čtyřhra - semifinále:
Bhúpathí, Bopanna (5-Indie) - Paes, Štěpánek (3-Indie/ČR) 4:6, 6:1, 12:10
Granollers, M. López (6-Šp.) - Marray, Nielsen (8-Brit./Dán.) 6:4, 6:3.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga