NA KOLENOU. Serena WIlliamsová se s Wimbledonem rozloučila v osmifinále.

NA KOLENOU. Serena WIlliamsová se s Wimbledonem rozloučila v osmifinále. | foto: AP

Není to šok, odmítla Serena. Teď ji prý čeká návrat k tabuli

  • 5
Slovo "šok" jako označení své prohry odmítla. Nadnesené novinářské srovnání své porážky s Titanicem jakoby přeslechla. "Tohle není šok. Opakuju, není. Ona je skvělá hráčka, její ranking neodpovídá tomu, kde by doopravdy měla být. Patří výše," chválila soupeřku. A co to šlo, skrývala zklamání. Protože bylo velké. Obhájkyně titulu Serena Williamsová vypadla ve Wimbledonu už v osmifinále.

Sabine Lisická před televizními kamerami plakala. Hlas se jí chvěl. Nebyla schopna dokončit větu. Protože - byť Američanka nesouhlasí - tohle bylo překvapení!

Německá tenistka vyřadila světovou jedničku 6:2, 1:6, 6:4. "Pořád se třesu. Jsem tak šťastná," radovala se.

Předzápasový pohled do statistik hodně naznačoval. Světlana Kuzněcovová, Li Na, Maria Šarapovová totiž mají něco společného. Všechny vlastní titul z antukového Roland Garros. A všechny dostaly pár týdnů po pařížských triumfech studenou sprchu na wimbledonské trávě od té samé hráčky: Sabine Lisické.

O "bláznivém pondělí" stála proti pohledné Němce s drtivým servisem další pařížská šampionka. Současná královna ženského tenisu, suverénka Serena. "Věděla jsem, že to nebude lehký zápas. Ona hraje na trávě hodně dobře, má skvělé podání," přiznala Američanka.

Hned zkraje zápasu neustála palbu tvrdých úderů ze základní čáry, první set prohrála. "Ona hrála agresivně, uvolněně, bezstarostně. Znám pocit, kdy jdete na velký kurt proti jedničce, nemáte co ztratit a hrajete na maximum."

Vzápětí přišel tajfun. Světová jednička vyhrála devět gamů v řadě. Ve třetím setu vedla 3:0. " Už jsem cítila, že je výhra blízko. Najednou jsem neudržela servis, to byla chyba."

Zarputilá Němka na ni vytahovala skvělé servisy, umně Američanku rozběhávala, tvrdými ránami útočila. Skvělým servisem ven z kurtu, který Serena zreturnovala pouze do sítě, si vypracovala první mečbol. Forhend poslala za základní čáru. Při druhém už nezaváhala, Serena pouze rezignovaně sledovala míček, na který nemohla dosáhnout.

DOKÁZALA JSEM TO! Sabine Lisická slaví vítězství nad Serenou Williamsovou.
RADOST. Sabine Lisická slaví vítězství nad Serenou Williamsovou.
ANO! Sabine Lisická slaví vítězství nad Serenou Williamsovou.

OSLAVA. Sabine Lisická se těší z vítězství nad Serenou Williamsovou.

Lisická v emocích poklekla na londýnskou trávu, Serena se skloněnou hlavou dokráčela k síti. Tohle byl konec. Šestý triumf z Wimbledonu letos do sbírky nepřidá. "Není to šok. Ona hraje na trávě opravdu dobře. Má skvělý servis. Ani nevím, jestli můj byl rychlejší. Každopádně jsem měla být lepší."

Teprve potřetí letos okusila trpkost prohry. "V rozhodujících momentech jsem  nehrála dost dobře, hodně jsem váhala a nebyla tak důrazná," přiznala.

Její série vítězných zápasů v řadě se zastavila na čísle 34. Rozšířila řady překvapivě vyřazených favoritů, z trávy už se poroučeli Rafael Nadal, Roger Federer, Maria Šarapovová i Viktoria Azarenková. A teď šestnáctinásobná grandslamová šampionka.

Těžko se s tou prohrou bude srovnávat. Ale hned pro sebe vyvodila jasný závěr: "Musím se vrátit k tabuli a najít cestu, jak příště takové zápasy vyhrát."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga