Senzace roku 1989 zvažuje konec

Hong-Kong - V roce 1989 šokoval na Roland Garros tenisový svět, 90. léta byla pro něj obdobím hojnosti úspěchů, turnajových triumfů ahýčkání ze strany pořadatelů. Od té doby se mnohé změnilo a druhdy mladíček Michael Chang dnes v pozici veterána uvažuje o tenisovém důchodu. Velká hvězda se topí na 120. místě žebříčku ATP a svou budoucnost v profitenisu redukuje na jediný rok. "Odchod je rozhodně na pořadu dne," prohlásil nyní v Hong-Kongu.

V 15 letech se vydal mezi profesionály a hned uhrál čtvrtfinále ve Scottsdale. Rok nato šokoval svět triumfem v San Francisku, a pokud ne do té chvíle, pak tedy v sedmnácti jej už znal skutečně celý svět. Drzý mladíček ve 4. kole grandslamového French Open srazil v pěti setech utrápeného Ivana Lendla, aby v další pětisetové bitvě zdolal už ve finále Stefana Edberga. Psal se rok 1989 a v kolonce věk měl Chang napsáno 17.

Po 17 letech strávených na kurtech celého světa má Chang na svém kontě 34 turnajových titulů a přes 19 milionů dolarů. Mladík jasně odkazující svými rysy na čínské předky se stal miláčkem čínské mládeže, u slavné Čínské zdi natáčel s raketou v ruce reklamy za další miliony dolarů.

Právě do Asie se vždy rád vracel i na zdejší turnaje. V Hong-Kongu vyhrál před svými příznivci hned třikrát a právě u příležitosti zdejšího turnaje ohlásil svůj předpokládaný odchod. "Je pravděpodobně, že jsem tu letos naposledy," nechal se zde slyšet.

Třicetiletý tenista vyhrál turnaj naposledy před dvěma lety v Los Angeles, většinou však končí v úvodních kolech. "Chuť do hry by pořád byla, je ovšem den ode dne obtížnější uspět na turnajích," vysvětluje Chang plánovaný krok. Ostatně i v Hong-Kongu bude mít velmi těžkou pozici, protože mu jako hráči druhé stovky přisoudil los čtvrtého nasazeného Španěla Corretju. zatím není jasné, kdy se hráč s tenisem rozloučí, ovšem pravděpodobně se tak stane během jednoho roku.

Michael Chang si ve Washingtonu vzpomněl na své lepší roky a prošel do semifinále


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga