Šéf tenisového svazu se obává zápasu v USA

  • 23
Praha - České tenistky by měly 26. a 27. dubna v americkém Lowellu vstoupit proti domácím hráčkám do letošního ročníku Fed Cupu. Prezident Českého tenisového svazu (ČTS) Ivo Kaderka však zvažuje, že tým do Spojených států nevyšle. Obává se totiž možných hrozeb teroristických útoků. "Jsme rozumní lidé a naše pocity vyplývají z toho, co se děje ve světě a jaká je mezinárodní situace. Američané jsou ve válce a Česká republika tam má vojáky. Obě země jsou součástí konfliktu, který nekomentuji," řekl Kaderka na středeční tiskové konferenci.

Kaderka se obává o bezpečnost českých hráček, a proto požádal o záruky a vyjádření k situaci ministra zahraničí i předsedu branně-bezpečnostního výboru parlamentu. Zaslal i dopis s vyjádřením obav na Mezinárodní tenisovou federaci (ITF), která Fed Cup pořádá. "Ochrana životů je víc než úspěch ve Fed Cupu," vysvětlil Kaderka.

O účasti tenistek v duelu proti Američankám rozhodne výkonný výbor svazu na svém zasedání 16. dubna. Členové výboru by měli zároveň schvalovat nominaci kapitánky Petry Píchalové-Langrové.

Ta zatím zvažuje, že by hrály Daniela Bedáňová, Iveta Benešová a Klára Koukalová. O čtvrté hráčce do týmu ještě jasno nemá. Za USA , nastoupí Serena a Venus Williamsovy.

Pokud Kaderka získá indicie, že existuje jakákoli možnost teroristického útoku či jiného nebezpečí, tak bude prosazovat, aby Češky v Americe nehrály. "Riziko nepřipustím a za rozhodnutí vezmu odpovědnost na sebe," řekl Kaderka. "Nestraším, jenom dávám pozor a vím, kolik lítá po světě šílenců," dodal.

Kaderka v dopise na ITF rovněž vznesl dotaz, jaký postih by týmu v případě neúčasti hrozil. Upozornil na příklad Američanek, které kvůli obavě o svou bezpečnost po zářijových teroristických útocích na New York a Washington na poslední chvíli nejely hrát finálovou skupinu Fed Cupu do Madridu v roce 2001 a žádné sankce nedostaly.

Výkonný výbor ITF se tehdy dohodl na odpuštění pokuty. "Věřím, že se nám nikdo nebude vozit po zádech a na všechny se bude brát stejný metr," doufal Kaderka.

Většina českých hráček je v současné době v Americe. Bedáňová tam zůstane až do Fed Cupu, ale Benešová a Koukalová mají v plánu týden před reprezentací turnaj v Budapešti. "Připravujeme se normálně, jako bychom měly hrát," uvedla Píchalová a dodala, že ji rozhodnutí svazu nepřísluší komentovat. "Pokud svaz takové kroky učinil, má k nim pádný důvod," řekla kapitánka.

Do USA by mělo české družstvo odletět v pondělí 21. dubna. Tomáš Petera z marketingové společnosti Persport zajišťující reprezentace ve Fed Cupu a v Davisově poháru uvedl, že cesta do Ameriky i příslušné smlouvy s hráčkami jsou připraveny.

Nechtěl konkrétně vyčíslit, jakou finanční ztrátu by případná neúčast znamenala. "Počkáme na stanovisko svazu. V této situaci, kdy se mluví o ohrožení životů a bezpečnosti, nechceme přípravy přepočítávat na peníze. To uvedeme, až padne definitivní řešení," řekl Petera.

Místo Turecka Portugalsko
Mezinárodní tenisová federace (ITF) už kvůli válečnému konfliktu v Iráku přeložila zápasy euro-africké zóny Fed Cupu z Turecka do Portugalska. Utkání se budou hrát koncem dubna a místo Antalye bude dějištěm regionální kvalifikace portugalský Estoril.

"Vůbec nejsme rádi, že jsme byli donuceni zápasy přeložit na jiné území. Kvůli konfliktu v Iráku je ale situace v regionu velmi nestabilní a naší prioritou je bezpečnost pro hráčky i jejich doprovod," řekl šéf ITF Francesco Ricci Bitti.

Turecko sousedí s Irákem a jako člen NATO je spojencem USA ve válce proti režimu Saddáma Husajna.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga