Sebastian Korda v juniorské soutěži na US Open v roce 2016.

Sebastian Korda v juniorské soutěži na US Open v roce 2016. | foto: Profimedia.cz

Kordův syn při debutu na profesionálním turnaji prohrál

  • 35
Šestnáctiletý Sebastian Korda, syn bývalého druhého hráče světa Petra Kordy, při premiéře na profesionálním tenisovém turnaji dohrál v prvním kole. Americký mladík prohrál v úvodním zápase na challengeru ve floridské Sarasotě se Slovincem Blažem Rolou 1:6 a 2:6.

Korda dostal od pořadatelů turnaje s dotací 100.000 dolarů divokou kartu. Atmosféru Sarasota Open dobře znal protože se narodil v blízkém Bradentonu, kde také trénuje ve zdejší proslulé tenisové akademii, a na turnaji v minulosti dělal sběrače míčků. Nyní bude dál nastupovat na juniorských akcích.

O potomcích bývalého druhého tenisty světa Petra Kordy je slyšet víc a víc. Nejstarší Jessica už má ve 24 letech na kontě čtyři triumfy na LPGA Tour, mezi golfové profesionálky nedávno vstoupila i 17letá Nelly. A teď má za sebou profesionální debut 16letý Sebastian.

„Bude to pro mě něco výjimečného, protože přes ulici jsem vyrůstal,“ řekl rodák Sebastian Korda před turnajem pro web ATP.

„Na tomhle turnaji jsem sbíral míčky a chodil jsem se dívat na zápasy, co pamatuji. Doufám, že budu mít pořádnou podporu, měla by to být sranda,“ těšil se mladík, který jinak zatím bude dál nastupovat na juniorských akcích.

V prvním kole však v souboji se slovinským kvalifikanem Blažem Rolou, kterému patří ve světovém žebříčku 264. místo, moc šancí neměl. Shodou okolností s někdejším 78. hráčem světa často trénoval v tenisové akademii v Bradentonu.

„Byl to vlastně první profík, s kterým jsem trénoval, když mi bylo třináct nebo čtrnáct. Hráli jsme spolu mockrát,“ podotkl Korda.

Podle Petra Kordy je důležité hlavně to, aby se jeho syn na turnaji přiučil a získal zkušenosti. „Nemáme žádná očekávání. Když vyhraje zápas, skvělé. Když vyhraje dva nebo tři, tím líp. Pokud vyhraje set, paráda,“ říkal šampion Australian Open z roku 1998 před zápasem.

Jeho syn se nejprve věnoval hokeji. Tenis začal brát vážně, až když mu bylo deset nebo jedenáct let.

Vítěz deseti turnajů ATP ve dvouhře má jasno v tom, že jeho syn musí v tenise jít svou vlastní cestou. „Spousta lidí chce, aby šel v mých stopách, ale to je špatně. S manželkou jsme oba hráli tenis a pomáháme mu hledat správné odpovědi. Jmenuje se Sebastian Korda, máme stejné jen příjmení, musí si jít po vlastní cestě,“ dodal Petr Korda.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga