Markéta Vondroušová v osmifinále Roland Garros

Markéta Vondroušová v osmifinále Roland Garros | foto: AP

Loučení po boji. Vondroušová vypadla na Roland Garros v osmifinále

  • 138
Tenistka Markéta Vondroušová končí na Roland Garros ve čtvrtém kole. Finalistka pařížského grandslamu z roku 2019 podlehla Španělce Paule Badosaové 4:6, 6:3 a 2:6. Ve čtyřhře uspěly Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou, naopak Lucie Hradecká, která na turnaji tvoří pár s Němkou Siegemundovou, končí. Čtvrté kolo nepřešla Serena Williamsová, jež prohrála s Kazaškou Rybakinovou.

Poslední českou zástupkyní ve dvouhře je tak stejně jako loni Barbora Krejčíková, která zkusí v pondělí projít do čtvrtfinále přes Sloane Stephensovou.

Vondroušová vs. Badosaová

Reportáž ze zápasu

Mezi poslední osmičku se neprobila Markéta Vondroušová, finalistka turnaje z roku 2019 nestačila na Španělku Paulu Badosaovou po třísetovém boji. 

Češka sice do utkání vstoupila útočnou a pestrou hrou a ve čtvrtém gamu úvodní sady sebrala soupeřce servis, vzápětí jí ale darovala dva brejkboly a game ukončila dvojchybou.

Prohra se ctí. Můj nejlepší zápas, rozhodlo pár míčů, přemítá Vondroušová

V prvním setu se Vondroušová nemohla příliš spoléhat na první podání, jeho úspěšnost byla 56 %. Španělka se tak na příjmu často dostávala do delších výměn, v nichž českou hráčku trápila.

Za stavu 4:4 nabídla Vondroušová soupeřce další dva brejkboly a Badosaová šanci znovu využila. A přestože pak sama brejkbolům čelila, závěr první sady zvládla. Setbol proměnila skvělým lobem.

Druhý set zastihl českou tenistku na podání v daleko lepší kondici. Španělka se na příjmu nedostávala téměř k žádným bodům, a o svůj servis musela naopak bojovat. A v šesté hře o něj po dlouhé přetahované přišla.

Markéta Vondroušová servíruje v osmifinále Roland Garros.
Paula Badosaová v osmifinále Roland Garros

Badosaová se v následující hře po skvělém vítězném forhendu dostala k brejkbolu, ale Vondroušová ho povedeným servisem vymazala, šla do vedení 5:2 a druhý set si už vzít nenechala.

Do rozhodující třetí sady vstoupila lépe Španělka. V první hře sice přišla o vedení 40-0, ale podání si udržela. To se vzápětí nepovedlo Vondroušové, která proti brejkbolu zahrála dvojchybu.

Roland Garros

příloha iDNES.cz

Nic ještě nebylo ztraceno, úplně stejně totiž ukončila následný game i Badosaová. Jenže česká tenistka si poté nechala vzít servis čistou hrou... A prohrávala 1:3. 

K vidění byl dále atraktivní tenis, oběma tenistkám se dařily prudké údery od základní čáry, ve výměnách však měla i díky nevynuceným chybám Vondroušové navrch Španělka. Za stavu 2:5 čelila česká tenistka při svém podání dvěma mečbolům, první ještě odvrátila, ten druhý už však ne a v Paříži končí.

„Bojovala jsem a jsem ráda, jak to šlo. I když jsem prohrála, tak to byl dobrý zápas,“ zhodnotila v rozhovoru po utkání.

Postupující Badosaová se ve čtvrtfinále utká se Slovinkou Tamarou Zidanšekovou, jež si poradila s Rumunkou Cirsteaovou 7:6, 6:1. 

Siniaková s Krejčíkovou zdolaly Kanaďanky

Deblistky v neděli hrály na pařížském grandslamu třetí kolo. Turnajové dvojky Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou si poradily s kanadským párem Dabrowská, Fernandezová 6:3, 3:6 a 6:3 a postupují do osmifinále.

Turnaj naopak končí pro Lucii Hradeckou, která v páru s Němkou Siegemundovou nestačila v koncovkách obou setů na polsko-americkou dvojici Linetteová, Peraová. Desáty nasazený pár podlehl  7:6 (7:5), 7:6 (7:5).

Serena W. rekord nevyrovná

Sereně Williamsové nevyšel další útok na 24. grandslamový titul. Rekordní bilanci Australanky Margaret Courtové americká tenisová hvězda nevyrovná ani na letošním Roland Garros, kde dnes v osmifinále prohrála s Jelenou Rybakinovou 3:6, 5:7. Přes čtvrté kolo se v Paříži nedostala od roku 2016, kdy byla ve finále.

Serena Williamsová se loučí s Roland Garros ve čtvrtém kole.

Jednadvacetiletá Rybakinová je v grandslamové čtvrtfinále poprvé v kariéře. Proti devětatřicetileté Williamsové, která debutovala na Roland Garros v roce 1998, rok před narozením kazašské hráčky, neztratila ani set stejně jako v předchozích třech zápasech.

Další soupeřkou nasazené jednadvacítky bude Ruska Anastasia Pavljučenkovová, která si poradila s jinou bývalou světovou jedničkou Běloruskou Viktorií Azarenkovou.

Williamsová, která na pařížské antuce triumfovala třikrát, čeká na další grandslamový titul od roku 2017. Tehdy ovládla Australian Open, následně měla mateřskou pauzu a dosavadních dvanáct pokusů v 24. grandslamový vavřín neproměnila.

Medveděv i Tsitsipas jsou ve čtvrtfinále

Druhý nasazený Rus Daniil Medveděv nedal ve třech setech šanci Cristianu Garínovi z Chile, porazil ho 6:2, 6:1 a 7:5. Ve čtvrtfinále narazí na turnajovou pětku Řeka Stefana Tsitsipase, jenž si také ve třech setech poradil se Španělem Carreňem. 

Daniil Medveděv oslavuje postup do čtvrtfinále Roland Garros
Stefanos Tsitsipas oslavuje vítězný míč ve čtvrtém kole Roland Garros

Ve čtvrtfinále Roland Garros se utkají Daniil Medveděv (vlevo) a Stefano Tsitsipas.

Ve třetím setu dnešního duelu proti Garínovi si nechal Medveděv ošetřit pravý loket, ale vyrovnanou sadu dotáhl za pomoci několika vítězných míčů v posledních dvou gamech k výhře. 

Federer nechce riskovat před Wimbledonem. Po postupu odstoupil z Roland Garros

Pětadvacetiletý Medveděv prožívá v Paříži nečekané antukové obrození. Moskevský rodák při předchozích čtyřech startech na Roland Garros vypadl vždy v prvním kole, letos ale ve čtyřech zápasech ztratil pouze jeden set a v pavouku se udržel do druhého týdne.

Ve čtvrtfinále čeká finalistu letošního Australian Open dosud nejtěžší soupeř v Paříži, loňský semifinalista Tsitsipas. Dvaadvacetiletý Řek letos vyhrál antukové turnaje v Monte Carlu a Lyonu, ale Medveděva z sedmi vzájemných duelů porazil jen jednou.

Tenisový grandslam Roland Garros v Paříži

antuka, dotace 34,36 milionu eur

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:
Medveděv (2-Rus.) - Garín (22-Chile) 6:2, 6:1, 7:5
Tsitsipas (5-Řec.) - Carreňo (12-Šp.) 6:3, 6:2, 7:5
Davidovich (Šp.) - Delbonis (Arg.) 6:4, 6:4, 4:6, 6:4
Zverev (6-Něm.) - Nišikori (Jap.) 6:4, 6:1, 6:1.

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo:
Badosaová (Šp.) - Vondroušová (20-ČR) 6:4, 3:6, 6:2
Pavljučenkovová (31-Rus.) - Azarenková (15-Běl.) 5:7, 6:3, 6:2
Zidanšeková (Slovin.) - Cirsteaová (Rum.) 7:6 (7:4), 6:1
Rybakinová (21-Kaz.) - S. Williamsová (7-USA) 6:3, 7:5.

Čtyřhra - 3. kolo:
Krejčíková, Siniaková (2-ČR) - Dabrowská, Fernandezová (Kan.) 6:3, 3:6, 6:3
Linetteová, Peraová (Pol./USA) - Hradecká, Siegemundová (10-ČR/Něm.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:5).

Junioři:
Dvouhra - 1. kolo:
Mayo (USA) - Donald (ČR) 6:7 (1:7), 6:4, 6:2.

Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
L. Fruhvirtová (11-ČR) - Sierraová (Arg.) 6:4, 6:2
Nosková (ČR) - Alvisiová (It.) 6:2, 6:1.

Pondělní program (začátky v 11:00):

Kurt Philippa Chatriera (12:00): Džabúrová (25-Tun.) - Gauffová (24-USA), Djokovič (1-Srb.) - Musetti (It.), Nadal (3-Šp.) - Sinner (18-It.), 21:00 Šwiateková (8-Pol.) - Kosťuková (Ukr.).

Kurt Suzanne Lenglenové: Krejčíková (ČR) - Stephensová (USA), Schwartzman (10-Arg.) - Struff (Něm.), Keninová (4-USA) - Sakkariová (17-Řec.).

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga