Karolína Plíšková

Karolína Plíšková | foto: AP

Půjde to bez sestry? ptala se Karolína Plíšková. Už pokukuje po TOP 50

  • 6
Na začátku března jí ze statistik zmizela jedna nula. Karolína Plíšková vyhrála turnaj WTA v Kuala Lumpuru. Změna? "Žádná. Akorát mi to všichni připomínají," směje se jedenadvacetiletá tenistka. "Ale je lepší mít tam titul než finále, to se počítá," dodává momentálně 76. hráčka žebříčku WTA.

V týdnu hrála v Marrakéši. "Jak to zvládnu bez sestry?" ptala se před odjezdem.

Její úspěch v Kuala Lumpuru totiž připravil tenisovým dvojčatům z Loun na pár dnů rozchod: mladší Kristýna hrála na turnaji v Turecku, starší Karolína v Maroku. Nepříliš obvyklá situace... "Ale možná si trochu potřebujeme odpočinout, poslední dva roky jsme pořád spolu. V deblech jsme už na sebe byly i hnusný," přiznává Karolína.

O mladší sestře vykládá: na začátku sezony prohrála pár těžkých zápasů z mečbolů, sebevědomí pokleslo. "Přitom se svojí hrou by mohla dojít daleko. Ale já ji nakopnu!"

Karolína Plíšková s trofejí v Kuala Lumpur

Karolínu po nevýrazném začátku roku pozvedl právě úspěch v Malajsii. Před zraky maminky vyhrála první turnaj na okruhu WTA. "Máma jako novej kouč? Asi ji nasadím," žertuje.

V Miami pak jako úspěšná kvalifikantka prohrála vyrovnaný třísetový zápas s bývalou světovou jedničkou Carolinou Wozniackou. "Šlo vyhrát. Ale úplně mi nešel servis a od ní, jak běhá, všechno vrátí a nedělá chyby, nedostane člověk zadarmo ani balon."

Přesto, co stojí za letošním výrazným posunem jedenadvacetileté vysoké blondýny s dělovým podáním? Sezonu začínala jako 118. v rankingu... "Mám za sebou hodně vyhraných zápasů. A těžkých. Cítím se na kurtu dobře. Neřeším, co a jak zahrát. Tak nějak to jde samo," vysvětluje.

Trefit něco na grandslamech...

Maximálně jí vyhovuje spolupráce s tandemem Jiří Hřebec - Bohdan Ulihrach. S Hřebcem trénuje už přes dva roky. Ulihrach se do týmu k dvojčatům přidal loni na podzim.

"Hraje hlavně se ségrou a jezdí s námi na turnaje," popisuje režim spolupráce bývalá vítězka juniorky na Australian Open. S někdejším 22. tenistou světa si porozuměli i lidsky, vyhovují jí jeho klidná povaha. "Má zkušenosti, ví, jak se cítím, když se mi nedaří. A taky to, že si na kurtu stejně musím poradit sama."

Karolína Plíšková na turnaji v Kuala Lumpur.

V Marrakéši, bez sestry, to úplně ideální nebylo - v prvním kole vypadla s Bulharkou Pironkovovou, ve čtyřhře po boku Evy Hrdinové skončila ve čtvrtfinále.

Přesto si pochvaluje velký skok v žebříčku, který jí otvírá brány do hlavních soutěží větších podniků, grandslamy nevyjímaje. "Je to lepší než objíždět malé turnaje. I když můžu mít blbý los, dostat na grandslamu Serenu - a jedu," směje se.

Ze 76. pozice už také nenápadně vyhlíží první světovou padesátku. "Půlku bodů z loňska už mám uhraných. Když budu pokračovat takhle, mohla bych tam skočit. Ale ty holky už jsou mimořádně vyrovnané... Nejlepší by bylo trefit něco na grandslamech, tam jsou neuvěřitelný body."

Z blížících se vrcholů vyhlíží spíš Wimbledon. Na londýnské trávě bude totiž její dělový servis zcela jistě účinnější než na pomalé pařížské antuce.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga