Proč se tenisté třesou, když mají cíl na dosah

  • 2
Londýn - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Stačilo vyhrát svůj servis. Nebo proměnit mečbol v tie-breaku. A postoupil by do semifinále! Jenže on zahrál tři dvojchyby. A křížný bekhend do sítě. Oči Radka Štěpánka těkaly, otíral si zpocené čelo. "Podělal jsem se z té šance," přiznal.

"Říkal jsem si: Zůstaň koncentrovaný, nic neměň, stačí ti tak málo. Ale právě to málo bývá nejtěžší."

Tolik tenistů může vyprávět o psychických kolapsech před branami. Květa Peschkeová měla loni v osmifinále dva mečboly na Petrovovou, pak zahrála dvojchybu a prohrála. Nebo příklad ze zlatého fondu Wimbledonu. Rok 1993: Jana Novotná vedla ve finále nad Steffi Grafovou 4:1 a 40:15 v rozhodující sadě. Pak se zčistajasna sesypala.

"Začala o sobě pochybovat a najednou do toho šla víc, než měla. Proto dělala chyby," vypráví Hana Mandlíková, tehdy její trenérka.

Peschkeová na své loňské zatmění vzpomíná: "Podávala jsem při mečbolu příliš na riziko. Ta dvojchyba byla neodpustitelná."

Jenže kdo pronikne do psychiky tenisty, jenž má na dosah vítězství?

"Je to podivný stav. Říkáte si: Už to mám. Ale také: Ještě o to můžu přijít. V hlavě se vám motá milion věcí. Musíte v sobě najít vnitřní sílu."

Helena Suková radí: "Nejlepší je si vsugerovat, že jde o obyčejný trénink." Také ona však prohrála v roce 1987 wimbledonské čtvrtfinále se Shriverovou z mečbolu...

Novotné nestačilo na Roland Garros 1995 ve třetím kole proti Rubinové ani devět mečbolů. "Ale pak se naučila, jak být i v takové situaci pozitivní," říká Mandlíková.

Musí i Štěpánek dozrát? Slavný John McEnroe nabádá: "Jen ať se podívá na Björkmana. Ten je v 34 letech pozitivní na 110 procent za jakékoliv situace."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga