RIVALOVÉ. Novak Djokovič (vlevo) vs. Rafael Nadal, to je největší rivalita v současném tenisu.

RIVALOVÉ. Novak Djokovič (vlevo) vs. Rafael Nadal, to je největší rivalita v současném tenisu. | foto: Reuters

Snový konec sezony. Dva nejlepší se porvou o titul z Turnaje mistrů

  • 25
Celá sezona byla především o jejich vzájemném soupeření. Dohromady posbírali šestnáct titulů. A je nanejvýš symbolické, že si to spolu rozdají i ve finále závěrečného turnaje tenisového roku. Rafael Nadal a Novak Djokovič se v pondělí od 21 hodin utkají o titul z Turnaje mistrů.

Lepší konec snad sezona nemohla mít. Světová jednička Nadal proti světové dvojce Djokovičovi. "Bylo by krásné zakončit sezonu titulem, ale čeká mě hodně tvrdé práce. Nejtěžší možný zápas. Když nepodám nejlepší výkon, nemám šanci," tvrdí Nadal před duelem, který vysílá Fanda.

"Čeká mě nejtěžší možný zápas. Když nepodám nejlepší výkon, nemám šanci."

- Rafael Nadal

"Oba chceme zakončit sezonu titulem. Nezáleží na tom, kde spolu hrajeme - vždycky jde o hodně," řekl zase Djokovič.

Letos se spolu oba utkali pětkrát. Djokovič vyrval Španělovi tituly v Pekingu a v Monte Carlu, zbylé tři duely ovládl Nadal. Vyhrál finále v Montrealu i dva nejdůležitější zápasy: v semifinále Roland Garros a ve finále US Open. Celkově vede v bilanci 22-16. A teď touží dobýt Turnaj mistrů, kde ještě nikdy nezvítězil.

Proti němu ale bude hráč, jehož forma budí obrovský respekt. Srbský tenista vyhrál 21 zápasů v řadě, ovládl velké turnaje v Pekingu, Šanghaji i Paříži. V semifinále Turnaje mistrů hladce porazil unaveného Stanislase Wawrinku.

"Nezáleží na tom, kde spolu hrajeme. Vždycky jde o hodně."

- Novak Djokovič

"A teď nás čeká skvělé finále," řekl Djokovič. "Doufám, že si ho diváci užijí, protože my na kurtu určitě ano. S Rafou je to vždycky napínavá bitva. Známe se dobře. Favorita tohle finále nemá."

Žádná dvojice se spolu v tzv. "open éře" neutkala tolikrát. Rivalita Nadala s Djokovičem už překonala i tradiční klasiku Nadal vs. Federer. Oba mají v nohách přes 80 zápasů, přesto nepůsobí vyčerpaně.

I proto se dá čekat v pondělí večer výjimečný zápas.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga