Z POHLEDU DIVÁKŮ. Organizátoři Australian Open se různými způsoby snaží, aby byl tenis co nejatraktivnější.

Z POHLEDU DIVÁKŮ. Organizátoři Australian Open se různými způsoby snaží, aby byl tenis co nejatraktivnější. | foto: AP

POHLED: Potlesk pro Australian Open. Vítej zpět, tenisová zábavo!

  • 31
Melbourne (Od našeho zpravodaje) - Tenis se možná ocitl na prahu nové éry. Kéž by! Pořadatelé Australian Open letos připravili o maličko hladší kurty, po nichž míče spíš sklouznou, než by z nich vysoko odskakovaly. Zdánlivě nicotná úprava, kterou by běžný smrtelník při pobytu na dvorci ani nepoznal, zásadně ovlivňuje dění v Melbourne Parku.

Mischa Zverev s jejím přispěním vyřadil Andyho Murrayho. Využil příhodných okolností a při každé příležitosti se sápal na síť.

S povrchem souvisí rovněž impozantní marš Rogera Federera, dalšího tenisového dobyvatele. Není náhoda, že kromě Murrayho vypadl i Novak Djokovič, další génius pinkání od základní čáry.

A zřejmě není náhoda, že se ze ženské soutěže poroučely defenzivní hvězdy Angelique Kerberová, Simona Halepová a Agnieszka Radwaňská, zatímco ranařky postupují.

„Moderní rakety a umělé struny daly obrovskou výhodu obranářům. Potřebujeme to nějak vynahradit útočným typům,“ prohlásila legendární Martina Navrátilová.

Jak? Právě zrychlením dvorců a volbou vhodných míčů.

Na sklonku osmdesátých let řešili opačný problém ve Wimbledonu. Na trávě nebyly k vidění skoro žádné delší výměny. Třeba španělští antukáři se na slavný turnaj ani neobtěžovali dorazit.

Nový správce Eddie Seaward místo směsi jílku vytrvalého a kostřavy červené zasel pouze jílek. Na hustším a odolnějším pažitu balony začaly skákat výš, utkání přestala být nudnou přehlídkou drtivých servisů.

Extrémy diváky odrazují, žádoucí je pestrost stylů a jejich konfrontace. Tenisoví šéfové proto musí najít správnou rovnováhu a taky podporovat rozdílnost podmínek na turnajích. V Melbourne se na stadiony vrátila zábava.

„Snad tenhle krok inspiruje další organizátory i hráče,“ říká Navrátilová. Sama kdysi vítězila díky agresivnímu pojetí, které by snad brzy zase mohlo přijít do módy.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga